Meleșcanu povestește cum s-a răzbunat pe ministrul de Externe finlandez: România poate continua mandatul încă 6 luni

Data publicării:
teodor melescanu in studio la digi24

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că președinția României la Consiliul UE a fost una „foarte bine apreciată” și a povestit că, în urmă cu o lună și jumătate, i-a dat replica ministrului de Externe finlandez, care, la jumătatea lunii decembrie, se oferise să preia președinția UE mai repede, argumentând că România nu era pregătită pentru acest lucru.

A fost o președinție foarte bine apreciată, dar acest lucru s-a putut realiza pentru că Guvernul a alocat banii necesari pentru bugetul pe anul respectiv. Nu avem toate cheluielile făcute, dar a fost o sumă destul de rotundă”, explică Teodor Meleșcanu, la Digi24, legat de președinția României la Consiliul UE.

Lucrul care m-a deranjat cel mai mult este o declarație a ministrului de externe al Finlandei. A fost pe la jumătatea lunii decembrie, a spus că, întrucât România se pare că nu este pregatită, noi, Finlanda, suntem gata să preluăm președinția UE.

Lucrurile au trecut, am intrat într-o normalitate, am mers înainte. Cu vreo lună și jumătate înainte să preia președinția, au avut alegeri și nu erau capabili să ajungă să creeze un guvern. Când l-am întâlnit pe fostul ministrul finlandez, i-am zis: Domnule ministru, dacă nu sunteți în stare să asigurați președinția UE, noi, România, suntem gata să continuăm cu mandatul încă 6 luni. A fost mica mea răzbunare pentru o poziție care, din punctul meu de vedere profesional, este inacceptabilă”, povestește ministrul de Externe.

Avantajul nostru a fost că am avut întotdeauna niște termeni foarte clari ai politicii noastre externe și pe care i-am adaptat și i-am putut folosi în asigurarea unui anumit consens pe o temă sau pe cealaltă. Și au fost lucruri foarte grele pe care am reușit să le manageriem de o manieră foarte serioasă”, spune Teodor Meleșcanu.

Finlanda a preluat luni președinția Consiliului UE, după ce România și-a încheiat mandatul de 6 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri