Video Ministrul Fechet anunță că au fost tăiate toate bonusurile de la Romsilva: „Nu se vor plăti în 2025 și nici în viitor”

Data actualizării: Data publicării:
Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, la Palatul Victoria din București, 30 iunie 2023.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Foto: Inquam Photos / George Călin

Mircea Fechet a anunțat miercuri, după întâlnirea cu conducerea Romsilva, că începând cu anul acesta instituția nu va mai acorda bonusuri. Ministrul Mediului mai spune că toate acele Direcții Silvice care nu și-au făcut treaba și au ieșit în pierdere anul trecut vor fi desființate. 

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„Anul 2024 a fost un an prost pentru Regie și a fost al treilea an prost, nu primul an. Mă refer în primul rând la cifrele economice, mă refer la rata profitului, mă refer la cheltuielile Regiei și la modul în care această instituție este administrată. Primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate, fie că ne referim la prime, bonificații, premii de pensionare sau cu alte ocazii. Am dispus astăzi (n.r conducerea) să discute cu reprezentanții sindicatelor și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nici în viitor” a declarat Mircea Fechet.

Ministrul susține că e nevoie de modificarea legii pentru ca toate sporurile să fie eliminate.

„Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate. Cred că fiecare leu pe care îl primești în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 1000.000 de euro sau 5.000 de euro eu cred că nu există niciun motiv pentru care în 2025 o persoană să primească în cont alți bani decât cei ce i se cuvin ca urmare a salariului. Din acest motiv suntem obligați să modificăm Legea statutului silvicultorilor, iar acest proces a demarat deja în interiorul ministerului și în paralel am dispus conducerii executive să renegocieze contractul colectiv de muncă și să elimine toate aceste bonusuri. În 2025 nu vreau să văd niciun ordin de plata în dreptul căruia să scrie bonus la pensionare sau cu altă ocazie”, spune ministrul Mediului.

„Nu-mi propun sa tai tichetele de masă sau să intru în niște detalii care nu au impact major asupra Regiei. Cred că putem evalua fiecare astfel de spor si ne putem da singuri seama fără să fim economiști dacă un anumit spor e de bun simț. Pentru condiții periculoase de muncă sau vătămătoare sporurile nu le-a inventat Romsilva. Dacă îmi spuneţi că nu ştiu ce bucătar ia un spor pentru că e stresat la locul de muncă, eu cred că bucătarul se poate descurca foarte bine şi fără spor. Iar dacă nu-i convine, se poate angaja bucătar la restaurantul de peste drum”, adaugă el.

Întrebat dacă aceste sporuri se vor scoate de tot sau se vor da într-un cuantum mai mic, Fechet a răspuns: „E o întreagă discuție în ce măsură Ordonanța se aplică sau nu și acestor sporuri și fiecare jurist are propria opinie. Dincolo de prevederile temporare ale Ordonanței Trenuleț, trebuie modificată Legea statutului personalului silvic și din Lege trebuie scoase toate aceste sporuri și apoi și din contractul colectiv de muncă. (...) Eu îmi propun ca la nivelul legislație primare să elimin obligativitatea acordării acestor sporuri”.

Direcțiile Silvice care au avut pierderi în 2024 vor fi desființate

Mircea Fechet avertizează că Direcțiile Silvice care nu și-au făcut treaba anul trecut vor fi desființate. 

„Dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managementului. Tocmai din acest motiv, procesul de reorganizare va începe tot cu managementul. În timp ce discutăm, prin țară, prin diferite Ocoale Silvice se fac tot soiul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară, cu alte tipuri de angajați, poate muncitori necalificați. Ori eu cred că va trebui să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei. După care, bineînțeles, dacă situația o va impune și analizând ocol cu ocol și analizând Direcție Silvică cu Direcție Silvică, putem să luăm măsuri care să ajungă până la ultimul angajat.

Nu voi mai tolera spre deosebire de ceea ce se întâmplă într-un ocol privat, unde șeful de ocol are funcție modestă, nu-i nici director, nici secretar de stat, nici director general, e o funcție relativ modestă, însă în ocoalele private șefii de ocol pleacă dimineața la muncă cu restul angajaților, pe când în ocoalele de stat șefii de ocol au activitate mai curând de birou, lucru care afectează, în opinia mea, productivitatea acestora. Eu cred că nu trebuie să afectăm în niciun fel modul în care administrăm pădurea. E ultimul lucru pe care doresc să îl pun în pericol. La fel cum trebuie să fim eficienți. Am hotărât ca nicio Direcție Silvică ce a făcut pierderi în anul 2024, și sunt peste jumate, să nu mai existe”, a declarat ministrul Mediului. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară