Partidul premierului moldovean iese din alianța de guvernare

Data publicării:
vlad 20filat 20premierul 20moldovei 20mfax-49250

Actualizare 17.00. Președintele Nicolae Timofti va purta consultări cu liderii partidelor parlamentare componente ale Alianței pentru Integrare Europeană pentru a clarifica pozițiile pe care le are fiecare formațiune. Șeful statului consideră că R. Moldova are nevoie de un Guvern funcțional, cu sprijin parlamentar solid pentru a putea pune în aplicare amplele reform structurale și politice care au început și care au fost convenite cu principalii parteneri externi ai Republicii Moldova, inclusiv cu UE.

„Șeful statului este de părerea că, în pofida problemelor și divergențelor politice, care trebuie depășite, singura cale de dezvoltare a țării noastre trebuie să rămână integrarea europeană, în numele viitorului țării și al bunăstării cetățenilor”, a subliniat un purtător de cuvânt. Președintele va avea discuții separate cu liderii Alianței pentru Integre Europeană și cu partidele parlamentare de opoziție, dacă va exista o asemena disponibilitate, în încercarea de a identidica o soluție pentru a depăși criza politică.

Actualizare 14.49. Partidul Liberal Democrat iese din Acordul Alianței pentru Integrare Europeană. Potrivit liderului PLDM, premierul Vlad Filat, începând cu ora 14:00, liberal-democrații nu mai fac parte din Acord, arată Unimedia.

În plus, Vlad Filat a propus ca Acordul de constituire a Alianței să fie revizuit și să fie excluse prevederile care încalcă norma legală și standardele democratice.

Totodată, liderul PLDM le cere colegilor din AIE să nu declanșeze mecanismul alegerilor anticipate pentru a nu devia Republica Moldova de la parcursul european.

-------------------

Vlad Filat a reclamat derapajele unor membri ai alianței aflate la guvernare. Scandalul din alianța din Moldova a pornit pe fondul votului privind excluderea funcției de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, deținută de Vlad Plahotniuc.

„Nu am crezut niciodată că după trei ani de guvernare, cel mai mare pericol nu vine din afară, ci de la guvernare”, a declarat Vlad Filat, care a acuzat lipsa de responsabilitate și interesele unor politicieni din alianță, arată portalul de știri Unimedia.

„Azi suntem martorii unii campanii de sacrificare a intereselor statului, în numele intereselor unei persoane. Al doilea element este cel de utilizarea presei de distorsionarea a atenției publice de la afaceri ilicite. Cei care au lansat această campanie urmăresc un singur scop - promovarea reformelor doar la nivel de vorbe. R. Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice. Această stare de lucru nu poate fi continuată. Pune sub semnul întrebării nu doar parcursul european al R. Moldova, dar și existența statului R. Moldova. Eu nu am crezut niciodată că după trei ani de guvernare, pericolul nu vine din afară, dar se află la guvernare. Acest pericol este lipsa de responsabilitate. De fiecare dată am taxat gravele derapaje la care s-au dedat unii membri ai AIE. În loc să fiu susținut, au fost obstrucționat sau șantajat!”, arată Unimedia.

Premierul a acuzat și unele derapaje ale unor membri ai alianței, pe care, în loc să fie susținut să le elimine, de cele mai multe ori a fost „obstrucționat sau șantajat”.

Evoluția scandalului

Scandalul din alianță a pornit de la votul privind excluderea funcției de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, deținută de Vlad Plahotniuc.

Reprezentanții PCRM și PLDM din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități au avizat pozitiv proiectul liberal-democraților pentru excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

În urma acestei decizii, deputaţii din Partidul Democrat au părăsit şedinţa Comisiei.

Declarația de presă a premierului vine în contextul în care în această dimineață, președintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a avertizat pe Vlad Filat că un vot cu PCRM va însemna nulitatea acordului AIE. Ulterior, a urmat anunțul comisiei juridice, care, prin votul PLDM și PCRM a dat aviz pozitiv deciziei privind excluderea funcției deținute de Vlad Plahotniuc.

Marian Lupu avertizacă un vot PLDM-PCRM împotriva PD ar duce la dizolvarea Alianței.

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, consideră că prim-ministrul Vlad Filat ar recurge din nou la scandalizare doar pentru a pregăti terenul voturilor comune ale PLDM și PCRM în Parlament. Potrivit speakerului, acest lucru echivalează cu atragerea nulității Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, notează UNIMEDIA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri