Klaus Iohannis: Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a susținut marți, la Palatul Cotroceni, prima conferință de presă din ultimele două luni. Presa a fost invitată să participe, pentru a-i pune întrebări președintelui cu privire la criza provocată de coronavirus, dar și despre politică.

Actualizare 18:00. Principalele declarații ale președintelui:

Iată că trecut o lună și jumătate de când am instituit stare de urgență, este mai mult de o lună și jumătate de când, din păcate, trăim cu această epidemie. După o luna și jumate deja putem să tragem destul de multe concluzii.

Aș remarca că în această epidemie autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic. Societatea românească a dovedit maturitate.

Se discuta foarte multe despre măsurile de relaxare, vom ajunge și acolo. După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum.

Am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări.

Este un grafic care ne permite comparații directe între statele care ne interesează, arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori. Se observă că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Sus, regretabil, Spania, cu aproape 5.000 de spanioli dintr-un milon de locuitori sunt coronapozitivi. În italia avem sub 3000. Avem date foarte apropiate de Italia și în SUA.

Dacă ne uităm cu mare atenție găsim și datele din România, care sunt cele mai de jos. În România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români.

De asta am spus că autoritățile, medicii și românii au până acum rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate, obținute greu?

Sunt foarte conștieent că medicilor le-a fost extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate și, repet, pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție.

După 15 mai nu înseamnă că revenim la viața normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală.

Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.

Guvernanții au acționat corect, acum urmeză să dăm și noi exemplu, noi, simpli cetățeni.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente. Toate cestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumtate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici.

Citește și

Klaus Iohannis: Dacă alegerile nu se pot ține în siguranță, le vom amâna

Iohannis: Săptămâna viitoare decidem dacă vom continua cu stare de urgență

Iohannis: Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste. Vin cu inițiative populiste. Se cațără pe spaimele oamenilor!


Este de așteptat ca acesta să facă anunțuri importante legate de măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, când expiră starea de urgență. Miercuri, președintele Klaus Iohannis va avea discuții la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban, pentru a stabili detaliile pe acest subiect. Potrivit informațiilor noastre, va fi declarată stare de alertă, pentru a putea menține legal unele dintre restricțiile necesare combaterii răspândirii noului coronavirus.

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri