Recorder: Semnăturile rectorilor care îl susțin pe ministrul Educației au fost, de fapt, mesaje pe WhatsApp și convorbiri telefonice

Data actualizării: Data publicării:
valentin popa audiere 20180129121513_IMG_9643-01 octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Semnăturile celor 45 de rectori pe scrisoarea de susținere a ministrului Educației Valentin Popa ar fi fost, de fapt, date prin WhatsApp sau prin convorbiri telefonice, dezvăluie jurnaliștii de la Recorder. Controversele privind semnăturile au apărut după ce rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a negat că ar fi semnat scrisoarea, deși numele lui apărea pe listă.

valentin popa audiere 20180129121513_IMG_9643-01 octav ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Recorder a stat de vorbă cu Viorel Șerban, rectorul Politehnicii din Timișoara, și cu Sorin Cîmpeanu, care au recunoscut că semnăturile au fost colectate prin intermediul WhatsApp.

„Există un grup de WhatsApp pe rectori. Și acolo a apărut o solicitare de sprijin a acestei acțiuni, care a circulat între cei din Consiliul Național al Rectorilor”, a declarat Viorel Șerban, în timp ce Sorin Cîmpeanu afirmă că „scrisoarea a fost transmisă prin mail și WhatsApp, iar ideea de bază a fost susținerea unui coleg din mediul academic”.

Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină Carol Davila, a declarat că a fost contactat telefonic pentru un acord verbal privind susținerea lui Valentin Popa în fruntea Ministerului Educației: „Domnul profesor Cîmpeanu m-a sunat să mă întrebe dacă aș fi de acord cu susținerea lui Valentin Popa, care n-ar fi făcut niște greșeli gramaticale grave, ci doar a folosit un regionalism. I-am dat o confirmare telefonică, atâta tot”.

Scrisoarea de susținere a celor 45 de rectori a apărut după ce filmarea în care Valentin Popa comite mai multe greșeli gramaticale a fost mediatizată, după ce numele acestuia a apărut printre propunerile de miniștri din cabinetul Dăncilă.

Luni, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a negat că ar fi semnat vreodată o petiţie de susţinere a nominalizării lui Valentin Popa pentru funcţia de ministru al Educaţiei. „Nu știam că numele meu apare pe listă. Nu l-am susținut și nu-l voi susține pe domnul Popa. Mă deranjează măgăriile astea”, a declarat Ioan Aurel Pop pentru Adevărul.

Și tot luni, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și unul dintre cei care nu au semnat scrisoarea de susținere a lui Valentin Popa pentru Ministerul Educației, și-a dat demisia din Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în semn de protest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri