S. Lăzăroiu: Mulți dintre alegătorii lui Crin Antonescu au votat pentru 300 de parlamentari în 2009

Data publicării:
Lazaroiu-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Sebastian Lăzăroiu a declarat că, în campania pentru un viitor referendum, președintele Traian Băsescu se va baza pe românii care, în 2009, s-au pronunțat în favoarea unui parlament unicameral, cu 300 de membri.

„Nu cred că trebuie să ne bazăm pe PDL mai mult decât pe domnul Mircea Geoană sau pe domnul Crin Antonescu. Președintele se bazează pe cei 7,7 milioane de români care au votat într-un fel în 2009 și care, cred, că nu și-au schimbat votul”, a spus consilierul prezidențial, în emisiunea „Cultura POLITICĂ”.

„Din cele 7,7 milioane care au votat pentru 300 de parlamentari, doar vreo 3 milioane erau voturile lui Traian Băsescu, restul erau voturile domnilor Geoană și Antonescu. Deci eu cred că și domnul Antonescu, și domnul Geoană au o responsabilitate față de cei care i-au votat atunci și care au votat și pentru 300 de parlamentari, și unicameral”, a apreciat Sebastian Lăzăroiu.

El a adăugat că obiectivul nu este să facă un referendum cu orice preț. „Obiectivul președintelui este ca, în Constituția revizuită, să avem 300 de parlamentari și parlament unicameral”, a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Acesta a mai spus că referendumul poate fi evitat fie prin dialog, fie prin respingerea unei Constituții care nu ține seama de rezultate consultării populare din 2009 în plenul Parlamentului sau la Curtea Constituțională.

În privința dialogului între Traian Băsescu și liderii USL, consilierul prezidențial s-a arătat rezervat.

„Dialogul ar trebui să aibă și o consecință, pentru că, altfel, ar putea să fie un dialog al surzilor. Dacă rezultatul acestui dialog va fi obținerea în Constituția revizuită a celor două prevederi care au fost deja votate de români la referendumul din 2009, sigur că dialogul ar fi binevenit. Dar dacă fiecare vorbește pe limba lui și cele două părți nu își doresc să ajungă în același punct, e inutil, cred”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

Mircea Geoană susține ideea dialogului

Senatorul PSD Mircea Geoană s-a pronunțat, în aceeași emisiune, pentru dialog pe tema revizuirii Constituției și pentru evitarea unei crize politice.

„Eu aș încuraja, mai degrabă, calea dialogului, chiar dacă astăzi lucrurile par să fie destul de tranșate și taberele sunt destul de clar constituite. Ar fi păcat să nu avem o Constituție modificată și poate că dialogul și compromisul ar fi o cale mai bună decât confruntarea”, a apreciat senatorul PSD.

Traian Băsescu a anunțat marți că va convoca un nou referendum cu următoarele două întrebări: „Doriți Parlament unicameral?” și „Doriți Parlament cu 300 de membri?”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri