Decizii în primul CEx fără Liviu Dragnea: Codrin Ștefănescu, lăsat fără funcție în PSD; revine în forță Gabriela Firea

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila paul stanescu mihai fifor cex psd fara liviu dragnea
Viorica Dăncilă, încadrată de Paul Stănescu și Mihai Fifor, la finalul primei ședințe CEx a PSD fără Liviu Dragnea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oamenii apropiaţi de Liviu Dragnea au rămas fără funcţii, marți, după o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD care a durat aproape şase ore. De altfel, şedinţele la PSD au început chiar din dimineaţa zilei de marţi, când la Parlament s-a întrunit Biroul Permanent Naţional şi apoi grupurile reunite ale deputaţilor şi senatorilor social-democraţi. Aproape de miezul nopţii a ieşit Viorica Dăncilă, flancată de Paul Stănescu şi Mihai Fifor, să anunţe primele decizii luate de liderii PSD, fără Liviu Dragnea.

Contestatarii fostului lider al PSD au revenit în prim-plan. Paul Stănescu a fost numit preşedinte executiv interimar la PSD , iar Gabriela Firea reprimește funcțiile de lider al organizației locale București și vicepreședinte al PSD. . În acest moment, Paul Stănescu este al doilea om din partid, după Viorica Dăncilă

Codrin Ștefănescu, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost lăsat fără funcția de secretar general al PSD la ședința Comitetului Executiv (CEx) al PSD care a fost convocată, marți seara, după ce partidul a rămas fără lider. Locul lui a fost luat de Rodica Nassar.

A fost tranşată şi situaţia celor trei ministere unde nu există titular. Ana Birchall rămâne propunerea de ministru al justiției, iar Roxana Mânzatu va fi propusă ministru al Fondurilor Europene. Titus Corlățean ar urma să devină vicepremier, în locul Anei Birchall. La Românii de Pretutindeni revine Natalia Intotero, după ce nu a prins un loc de europarlamentar, în urma votului de duminică. 

Pentru şefia Camerei Deputaţilor, social-democraţii au decis să meargă pe mâna lui Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE. Declarații făcute de premierul Viorica Dăncilă la încheierea CEx. A vorbit despre deciziile de numire în funcții care s-au luat, despre noile propuneri pentru miniștri, dar și despre celebrele ordonanțe pe justiție, recunoscând că Liviu Dragnea făcea presiuni ca sa le dea. Ea a explicat de ce, împreună cu Tudorel Toader, nu a avut intenția de a adopta aceste ordonanțe - ar fi fost o „vulnerabilitate” a României, puteau declanșa Articolul 7. De ce a fost schimbat totuși ministrul justiției? Așa s-a decis în partidul condus de Liviu Dragnea. Întrebată dacă crede în statul paralel, a evitat să dea un răspuns, deși a sugerat mai degrabă că nu. Cât despre o eventuală tabără a loialilor lui Liviu Dragnea, a cărei reprezentantă ar fi Lia Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă a negat că ar avea relații tensionate cu fostul ministru al muncii, pe care, spun surse, Liviu Dragnea și-ar fi dorit-o în locul lui la conducerea partidului.

Citiți și:  Viorica Dăncilă: Cu Anca Alexandrescu exclus să mai colaborez

Viorica Dăncilă recunoaște că Liviu Dragnea „insista” pentru OUG pe justiție

„Am discutat despre alegerile europarlamntare şi am luat decizii importante. Aşa cum am spus în cursul zilei de astăzi este importantă unitatea, să înţelegem unde s-a greşit, este important să ne strângem toţi, să ne unim forţele pentru a merge mai departe. Gabriela Firea a fost  votată preşedinte interimar al PSD Bucureşti. A fost votată vicepreşedinte al PSD.  Am avut discuţii privind susţinerea ca lider al europarlamentarilor PSD a lui Dan Nica. Am supus votului funcţia de preşedinte executiv şi a fost votat în unanimitate Paul Stănescu, dar şi cea de secretar general, a fost Rodca Nassar singura propunere, votată în unanimitate", a declarat Dăncilă.. 

Ea a precizat că a  supus la vot  rămânerea la guvernare. „Cu o singură excepţie, toţi colegii au considerat că nu trebuie să amestecăm voturile, pentru că i-am dezamăgi pe cei care ne-au votat în 2016. Dacă nu vom putea susţine acest lucru la o moţiune, este evident că va trebui să renunţăm la guvernare”, a declarat Dăncilă.
Premierul a anunţat că la Justiţie a fost nominalizată Ana Birchall, la Fonduri Europene – Roxana Mânzatu, la Ministerul pentru Românii de pretudindeni – Natalia Intotero, iar vicepremier pentru parteneriate strategice – Titus Corlăţean, „pentru experienţa pe care o are”.
Ea a mai spus că nu s-a discutat despre remaniere. „Obiectivul a fost să avem pe cei care trebuie să ocupe portofoliile unde avem interimat pentru că se termină şi guvernul trebuie să funcţioneze”, a subliniat premierul.
Întrebată dacă miniştrii propuşi vor fi acceptaţi de președintele Iohannis, Viorica Dăncilă a răspuns: „Aş vrea ca observaţiile domnului preşedinte să ţină de legalitate şi nu de oportunitate. O să sun la domnul preşedinte şi sper să lase la o parte campania electorală şi să dea un răspuns care ţine de legalitate”.
„A fost un comitex executiv care a durat foarte mult, dar de la acest CEX s-a plecat cu un mesaj de unitate, de deschidere a partidului pentru toţi cei care vor să ni se alăture, un mesaj de dialog, iar decizile vor fi pliate pe ce aşteaptă oamenii de la noi”, a transmis Viorica Dăncilă.

ACTUALIZARE. Ședința CEx s-a încheiat la ora 23:00, după patru ore. Liderii au ieșit la declarații, dar în fața sediului PSD din Băneasa sunt protestatari care strigă lozinici și le bruiază declarațiile. Gabriela Firea, deranjată de o astfel de persoană, a intrat în dialog cu ea și a apostrofat-o. „Credeți că mi-e frică de un domn care vine și țipă la mine? Mie nu mi-e frică. E o persoană care e plătită și știu foarte bine de cine e plătită, chiar de către o persoană care a fost pe listă la europarlamentare de la un partid”, le-a spus Gabriela Firea jurnaliștilor, iar apoi a plecat ușor iritată spunând că declarațiile despre CEx le va face Viorica Dăncilă. Iată momentul:

ACTUALIZARE. Nouă voturi au fost în CEx pentru demiterea lui Codrin Ștefănescu din funcția de secretar general al PSD, patru împotrivă și mai multe abțineri. Funcția de secretar general al partidului i-a fost încredințată Rodicăi Nassar, care a fost susținută de organizația PSD București, ceea ce înseamnă că Gabriela Firea, căreia tocmai i s-a redat funcția de vicepreședinte al partidului, își recapătă influența în partid. Lia Olguța Vasilescu i-a luat apărarea lui Codrin Ștefănescu, căruia i s-a cerut să plece din funcție, însă fără rezultat.

Citiți și:  Codrin Ştefănescu: Condamnarea lui Dragnea a fost o decizie politică. Mesajul secretarului general al PSD pentru colegii de partid

În ceea ce o privește pe Ana Birchall, care era interimar la Justiție, ea va fi propusă ministru plin, iar la fonduri europene va fi propusă președintelui Roxana Mînzatu. Fostul ministru de externe în guvernul Ponta, Titus Corlățean, va fi nominalizat ca vicepremier în locul lui Viorel Ștefan. Corlățean și-a dat demisia după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014 din cauza scandalului legat de o proastă organizare a votului din diaspora, un scandal care s-a repetat și la alegerile europarlamentare din 2019.

Toate aceste propuneri au fost decise în CEx în condițiile în care mandatele de interimari ale miniștrilor din aceste posturi se apropie de sfârșit.

Citiți și: 

Război în PSD. Doi miniștri ar putea pleca, patru candidați de pe lista pentru europarlamentare ar putea fi retrași

Schimbările anunțate de Viorica Dăncilă după prima ședință a conducerii PSD fără Liviu Dragnea

Dăncilă și baronii încep marea epurare în PSD. Vâlcov, pe lista neagră. Se caută voturi pentru rămânerea la guvernare

Știrea inițială:

PSD va avea o ședință a Biroului Permanent Național marți, la ora 11:00, la Parlament, iar  de la ora 18:00 social-democrații vor participa la întrunirea Comitetului Executiv Național. La cele două reuniuni, de la care Liviu Dragnea, încarcerat la Rahova, va lipsi, PSD va analiza rezultatul obținut de formațiune la alegerile europarlamentare 2019 și calea de urmat după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Citiți și: Declarații de război în PSD. Primarul din Bacău cere demisia Vioricăi Dăncilă

„Vreau să precizez faptul că suntem un partid unit, în momentele dificile PSD a strâns rândurile, așa vom face și de acum în colo, mâine (marți - n.r.) am convocat Biroul Permanent Național la ora 11:00, CEx la ora 18:00. Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greșit, care sunt pașii pe care trebuie să îi facem și cum putem acționa în perioada următoare, într-un mod unitar, într-un mod în care să arate unitatea PSD”, a afirmat luni Viorica Dăncilă, la finalul unei ședințe de urgență la sediul partidului din Băneasa, convocată după condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea.

Citiți și:  În timp ce Liviu Dragnea era în drum spre pușcărie, Dăncilă și baronii au decis să îi dea afară pe toți oamenii lui

Premierul a reinterat faptul că nu își va da demisia din fruntea Guvernului, în ciuda solicitărilor unora sau altora. Dăncilă a adăugat că va respecta decizia luată de Parlament în urma unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă.

Potrivit unor surse din PSD Viorica Dăncilă, președinte executiv al formațiunii, va prelua interimar șefia partidului până la Congresul care ar urma să aibă loc în prima parte a lunii iunie.

Citiți și: Începe războiul pentru scaunul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților

Liviu Dragnea a fost dus, luni seară, la Penitenciarul Rahova pentru a fi încarcerat în urma condamnării definitive la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman. Liderul PSD urmează să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile, după care autoritățile vor decide la ce penitenciar își va executa pedeapsa.

Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum, când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central, PNL a câștigat alegerile pentru Parlamentul European, urmat de PSD și Alianța USR-PLUS.

(Mediafax)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...