Ciucă: Îmi depun mandatul de premier desemnat. Biroul Executiv a cerut. Cîțu: Propunerea de premier va fi decizia partidului

Data actualizării: Data publicării:
florin citu si nicolae ciuca in fata sediului pnl dupa sedinta bex pnl
Florin Cîțu și Nicolae Ciucă au anunțat deciziile Biroului Executiv PNL, printre care depunerea mandatului de premier desemnat. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 21:40 Președintele PNL, Florin Cîțu, împreună cu Nicolae Ciucă, au anunțat că Biroul Executiv a decis ca premierul desemnat să-și depună mandatul iar mandatul de negociere pentru formarea unui nou guvern să fie flexibilizat.

Florin Cîțu: „BEx-ul i-a propus premierului desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. A doua decizie este de a propune BPN-ului, care va avea loc mâine în format fizic, de a flexibiliza mandatul PNL și de a începe negocieri cu toate forțele democratice în Parlament pentru formarea unei majorități".

Nicolae Ciucă: „Biroul Politic Executiv a decis retragerea mandatului, motiv pentru care am să depun mandatul. Am convingerea că toate activitățile care se vor desfășura la nivelul partidelor trebuie să se bazeze pe dialog și să înțeleagă situația prin care trece țara în acest moment. Fac din nou apel la responsabilitate, stabilite, maturitate politică astfel să se găsească o formulă de majoritate consolidată pentru un guvern. Urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării".

Acesta a spus că „realitatea matematică" a susținerii din Parlament a dus la această decizie.

Liderii PNL vor decide mâine la BPN numele premierului desemnat. Partidul ar putea merge cu o nouă propunere la Cotroceni, în partid fiind împins si numele lui Lucian Bode. În același timp, și Florin Cîțu își dorește să fie propus.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a spus că “PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier".

„Vom avea o discuție în PNL și vom vedea care este propunerea de premier, asta va fi decizia partidului”, a mai spus acesta.

Întrebat de ce nu a cerut săptămâna trecută flexibilizarea mandatului, astfel încât să nu fie nevoit să-și depună acum mandatul, Nicolae Ciucă a răspuns: „Pentru că flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. Ca atare, în această seară s-a luat decizia să-mi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi nominalizat ca premier".

Florin Cîțu a afirmat că mâine, în BPN, va fi discutat și cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din PNL.

„Mă întristează faptul că dintr-o competiție oamenii n-au înțeles nimic. Liberalismul înseamnă competiție și atunci când pierzi, pentru că suntem în PNL, ar trebui să înțelegem că am pierdut, este o competiție. Adversarii nu sunt în PNL, sunt în afara PNL. Fac apel la acești colegi să reconsidere decizia", a mai spus liderul liberalilor.

Citește și Surse: Excluderea lui Ludovic Orban din PNL, cerută în ședința conducerii liberalilor

ACTUALIZARE 21:00: Discuțiile din ședința conducerii PNL au vizat reluarea negocierilor cu partidele „pentru o majoritate stabilă”, inclusiv prin cooptarea PSD la guvernare, dacă situația o va impune. O decizie statutară în acest sens încă nu a fost luată, un vot urmând să aibă loc în BEX al partidului.

ACTUALIZARE 20:15 Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, în ședința Biroului Executiv PNL, că își va depune mandatul, potrivit unor surse din partid. Acesta a spus, la sosirea la sediul liberalilor, că „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”.

Conducerea executivă a PNL s-a întâlnit într-o ședință de urgență de la ora 20:00, pentru a discuta flexibilizarea mandatului de negociere al premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unei majorități parlamentare, spun surse din PNL. Astfel, vor fi reluate negocierile cu PSD și USR pentru intrarea la guvernare. Liderii PNL susțin că vor discuta cu toate partidele, cu excepția AUR.


Știrea inițială 

Ședinta BEx PNL a fost convocată pentru ora 20:00. Surse din partid susțin, pentru Digi24.ro, că va fi discutată flexibilizarea mandatului de negociere pentru formarea unei majorități parlamentare. Liderii liberali nu exclud ca premierul desemnat Nicolae Ciucă să își depună mandatul pentru a câștiga timp de negociere.

Prima filială din PNL care a cerut depunerea mandatului și reluarea discuțiilor pentru o majoritate parlamentară a fost filiala Satu Mare. 

Biroul Permanent Județean al PNL Satu Mare a decis susținerea continuării discuțiilor și negocierilor politice pentru realizarea unei majorități în Parlament și formarea unui nou Guvern. Filiala din Satu Mare susține ca primă variantă un guvern cu USR și UDMR, iar o altă opțiune este un cabinet cu PSD.

„Situația complicată în care se află țara reclamă înțelepciune și rațiune. Nici alegerile anticipate, nici suspendarea președintelui și nici o guvernare vulnerabilă nu sunt soluțiile pe termen lung pentru țară. România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament. Criza sanitară, scumpirea energiei și a prețurilor la materialele de construcții sunt doar câteva dintre problemele care trebuie rezolvate în regim de urgență.

PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin.

Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetățenii României.

Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu altul, susținut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiției să fie din partea Partidului Național Liberal.

Suntem convinși că Biroul Executiv al PNL va lua decizii de deblocare a actualei situații politice și va veni cu o soluție viabilă în cel mai scurt timp. România are de implementat programe extrem de importante în perioada care vine și e nevoie de un guvern activ, competent și care să răspundă actualei stări de fapt prin care trecem.”

Nicolae Ciucă mai are la dispoziție două zile pentru a găsi o majoritate parlamentară, adică 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. PSD a decis oficial, luni dimineață, în ședința Comitetului Politic Național, să nu susțină Guvernul Ciucă la vot. De partea cealaltă, USR transmite că orice discuție pe care o va încerca Ciucă este inutilă pentru că nu vor susține un guvern minoritar.

În Partidul Național Liberal era vehiculat și numele lui Lucian Bode, cel care ar fi fost în cărți și după respingerea lui Dacian Cioloș, Bode fiind puternic susținut de „grupul de la Cluj”. Însă, o decizie trebuie luată în forurile de conducerea ale partidului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri