Traian Băsescu îl acuză pe Victor Ponta de „manipulare grosolană” în scandalul terenului cumpărat de fiica sa

Data publicării:
traian basescu la bnr-1

 

Șeful statului îl acuză pe Victor Ponta de „manipulare grosolană” în scandalul terenului cumpărat de fiica sa.

Traian Băsescu spune că premierul Victor Ponta a recurs la o manipulare, după ce planul iniţial de a înfiinţa o comisie de anchetă în cazul terenului achiziţionat de fiica sa, Ioana, a fost compromis.

„Văzând că (...) nu mai este susținut nici de tovarășul de drum Crin Antonescu, prim-ministrul Victor-Viorel Ponta a ieșit la tribuna Guvernului României, alături de ministrul Finanțelor Publice Daniel Chițoiu și, în complicitate cu un jurnalist al postului Antena 3, a denaturat sensul unei discuții pe care am avut-o cu ministrul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie 2013 – adică o discuție avută la 40 de zile după ce fiica mea a luat creditul”, se arată în mesajul președintelui.

Atunci l-am avertizat pe ministrul Daniel Chițoiu că, dacă va întrerupe mandatul legal al președintelui CEC Bank, care durează până în 2014, pentru a-l înlocui, pe criterii politice, cu un protejat politic, va crea neîncredere în cea mai mare bancă deținută de statul român și mari suspiciuni vizavi de sistemul bancar românesc (având în vedere că actualul președinte al CEC Bank este și președinte al Colegiului Director al Asociației Române a Băncilor). Este evident pentru oricine vrea să înțeleagă că nu creditul a fost motivul telefonului, ci nevoia de protejare, în conformitate cu prerogativele mele constituționale, de ingerința politicului în acest caz.”, afirmă președintele.

Falsificarea adevărului de către prim-ministrul Victor-Viorel Ponta și de ministrul Finanțelor Publice Daniel Chițoiu că avertismentul făcut de mine ar avea legătură cu creditul fiicei mele nu are niciun fel de acoperire în realitate pentru că acel credit fusese acordat deja de 40 de zile. Am avut în vedere obligația mea constituțională de a veghea la buna funcționare a autorităților publice (Art. 80 alin [2] din Constituția României), dar și experiența ultimilor doi ani de politizare ale unor instituții precum EximBank, C.N. Loteria Română, CFR Marfă, CFR SA, Complexul Energetic "Oltenia", NuclearElectrica, Transgaz, Romgaz, Poșta Română, Transelectrica, Administrația Porturilor Maritime Constanța și Autoritatea de Supraveghere Financiară. Am mai transmis aceste avertismente și în alte cazuri de înlocuiri pe criterii politice care riscau să decredibilizeze societăți de stat și autorități publice”, precizează Traian Băsescu.

În timpul conferinței de presă de miercuri seara privind proiectul de buget pe 2014, ministrul Daniel Chițoiu a răspuns la o întrebare referitoare la telefonul primit de la președinte în legătură cu Radu Ghețea.

Cred că domnul președinte Ghețea a dat fuga la domnul președinte Băsescu” pentru a nu fi schimbat în cazul în care se va schimba sistemul de conducere al CEC, a spus Daniel Chițoiu.

Ministrul a mai declarat că i-a spus președintelui că, în momentul în care se va lua o decizie privind CEC, „o să facem o evaluare a sistemului de conducere al CEC” și, în funcție de rezultatele acesteia, se va decide dacă Radu Ghețea rămâne sau nu în funcție”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...