Unde a eșuat Traian Băsescu? Răspunsul lui Claudiu Săftoiu, fost șef SIE
Te-ar putea interesa și:
„N-am să încetez niciodată să mă mir de capacitatea extraordinară a fostului președinte de a se contrazice pe sine însuși de la o declarație la alta, de la o zi la alta”, a comentat Claudiu Săftoiu declarațiile lui Traian Băsescu făcute la un post de televiziune în legătură cu lipsa oricărui control civil asupra serviciilor.
„Serviciile secrete au atâta putere cât le permite legislația națională și cât le permite beneficiarul politic, în condițiile în care relația dintre beneficiarul politic și servicii este secretă, confidențială, departe de ochii opiniei publice. În toată perioada în care fostul președinte și-a îndeplinit prima magistratură în stat a fost neîndoielnic cel care a condus serviciile de informații. Prin structura sa militară, cazonă, a colaborat și a empatizat mult mai bine cu operativul din aceste servicii de informații”, a afirmat Claudiu Săftoiu, luni seară, la Digi24.
„În rigorile legii românești există suficiente lacune care să lase serviciile de informații să acționeze uneori în afara unor atribuții legale, dar care, pe de altă parte, nu pot fi acoperite prin legislația actuală”, susține Claudiu Săftoiu.
El spune că soluția pe care a dat-o încă de pe vremea când colabora cu fostul președinte este punerea în practică a Comunității Naționale de Informații, „singurul organism de check-and-balance, de verificare și control, de echilibru, între acțiunea absolut vitală a intelligence-ului în România și dorința de a ne păstra ca societate deschisă, democratică”.
Claudiu Săftoiu a reamintit că o hotărâre a CSAT-ului „a îngropat” Comunitatea Națională de Informații. „Nu există în momentul acesta o structură care să fie bugetată pe măsură și care să facă presiune pe posibilele ingerințe nedemocratice ale serviciilor de informații în viața cetățenilor și, din acest punct de vedere, nu pot decât să consider această întârziere a punerii în practică a Comunității Naționale de Informații decât un pasiv al fostului președinte, cel mai informat om din România și care știa foarte bine, cu mult înainte de a ieși din funcție, că serviciile sunt foarte puternice. De ce? Pentru că le cunoștea foarte bine”, a arătat fostul șef al SIE.
Claudiu Săftoiu spune că stătea în puterea fostului președinte să schimbe situația. „Mai mult, aceste entităţi informaționale par să fie demonizate acum şi puse la zid. Nu există în momentul de față, însă, situaţii pe care să le considerăm ca fiind de responsabilitatea serviciilor de informații, în evoluțiile politice și economice ale României, care să fi dat cumva greș sau despre care să putem spune: da, un blocaj al serviciilor. Fostul președinte știa foarte bine că atât Guvernul, dar și Președinția au elaborat un pachet de legi care ar fi trebuit să fie dispuse in dezbatere publică, dar nu a făcut-o. De ce n-a făcut-o? Oare erau mai ușor de apelat aceste instituții ca beneficiar legal?”, se întreabă Claudiu Săftoiu, înainte de a conchide:
„Degeaba va încerca domnia sa să-și apere mandatul. În ceea ce privește legislația de securitate națională, fostul președinte Traian Băsescu a eșuat”.
Liberalul Claudiu Săftoiu a fost timp de cinci luni șef al SIE, din octombrie 2006, funcție din care a demisionat în urma unor declarații controversate făcute în fața unei comisii parlamentare.
Claudiu Săftoiu este fostul soț al Adrianei Săftoiu, cea care a făcut zilele acestea o serie de dezvăluiri, într-o carte, din perioada în care a fost purtător de cuvânt și consilier al președintelui Traian Băsescu. Ea afirmă în carte că cel mai urât gest al lui Traian Băsescu față de ea a fost atunci când a declarat că l-a numit pe Claudiu Săftoiu în fruntea SIE pentru că așa a dorit „suflețelul” ei.
Citiți și:
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.