Prefectul Capitalei: Protestul aprobat de Nicușor Dan nu este al fermierilor, este protestul Dianei Șoșoacă

Data actualizării: Data publicării:
Rareș Hopincă, prefectul Capitalei.
Rareș Hopincă, prefectul Capitalei. Foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Prefectul Capitalei a spus joi seara, în exclusivitate la Digi24, că protestul aprobat în Capitală nu este al fermierilor și transportatorilor, ci este protestul senatoarei Diana Șoșoacă. Acest lucru, subliniază Rareș Hopincă, reiese din faptul că și cererea de protest respinsă la începutul săptămânii, înaintată de Diana Șoșoacă, și cea aprobată joi, au fost întocmite de avocatul Dianei Șoșoacă - Alexandru Duțu.

Cosmin Prelipceanu: O constatare făcută de prefectul Capitalei - uitându-se la două documente care au fost înaintate Primăriei Capitalei, constată că se regăsește pe aceste două documente numele aceleiași persoane.

Despre ce este vorba. La începutul săptămânii, senatoarea Diana Șoșoacă a făcut o cerere către Primăria Capitalei pentru un protest în numele transportatorilor și agricultorilor. Acel document era în numele Dianei Șoșoacă, prin avocatul Alexandru Duțu. Respectiva cerere a fost respinsă de Primăria Capitalei, a explicat, azi, Nicușor Dan, în direct la Digi24, pentru că nu era întocmită acea cerere conform regulilor, nu erau precizate de exemplu traseul, numărul exact de participanți și cine ar fi responsabilul.

Între timp, protestatarii au refăcut cererea către Primăria Capitalei, cererea a fost acceptată de primarul general, și a fost semnat un protocol în baza căruia, începând cu duminică ora 6 dimineață și până marți seara, vor intra în București 5.000 de protestatari și două sute de utilaje agricole și de transport.

Se pune întrebarea cine va fi responsabil pentru respectarea acestor prevederi? Nu cumva vor intra în București mai mulți protestatari și mai multe vehicule? Nu cumva vor rămâne în Piața Constituției dincolo de termenul prevăzut de acest protocol?

Prefectul Capitalei ne atrage atenția că în protocol, la capitolul „responsabil pentru conducerea adunărilor” este, surpriză, avocatul Duțu Alexandru, adică exact avocatul care depusese prima cerere, în numele Dianei Șoșoacă.

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: Având în vedere contextul social care nu este totuși unul dintre cele mai calme, cred că este corect să dăm informațiile corecte către opinia publică.

Prin urmare, protestul avizat de primarul general astăzi, nu este protestul fermierilor, sau al agricultorilor, ci este protestul doamnei senator Diana Șoșoacă, iar cei care s-au ocupat de depunerea actelor, de susținerea cauzei în comisie, sunt avocații doamnei Diana Șoșoacă.

Dânșii au solicitat să organizeze un protest, „în legătură cu transportatorii, fermierii și agricultorii”.

Nu știm ce înseamnă acest „în legătură cu...”, dar cert este că nu înseamnă că transportatorii sau fermierii, cei aflați în stradă, au depus această cerere de protest.

Și aceasta este o distincție, aș spune eu, extrem de importantă, ca să înțelegem bine contextul în care ne aflăm.

Nu este o coincidență de nume (pe ambele documente – n.red.), dacă ne uităm bine pe cererea depusă la începutul săptămânii, această cerere este depusă de doamna Diana Șoșoacă, un anumit domn Bogdan Petre, prin avocat Duțu Alexandru, a fost respinsă.

A doua cerere, care a fost analizată astăzi, a fost depusă de un domn Bogdan Petre, printr-un domn Duțu Alexandru. Deci aceleași două persoane din trei se regăsesc în ambele cereri. Este clar că nu poate fi vorba de o confuzie, ci doamna Diana Șoșoacă nu și-a mai asumat în nume propriu această cerere, ci și-au asumat-o aceste două persoane apropiate dumneaei, care fac parte și din partidul dumneaei.

Reposnsabili pentru desfășurarea protestului sunt avocatul Bogdan Petre și avocatul Duțu Alexandru.

Conform legii, și conform protocolului, cele două persoane trebuie să dea către Jandarmeria Română o listă cu persoanele care vor conduce utilajele și numerele utilajelor, până sâmbătă la ora 16:00. Doar acele vehicule vor putea intra în municipiul București, în contextul protestului. 

Cosmin Prelipceanu: Fermierii și transportatorii, care au stat 9 zile în frig, și sunt în cotinuare în stradă ca să își rezolve problemele pe care au cu reprezentanții Guvernului, află în seara asta de la dumneavoastră că nu e o coincidență de nume, fiind vorba de un protest organizat de Diana Șoșoacă prin reprezentanții ei, este un protest care nu-i reprezintă, ce să facă?

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: Fiecare persoană care protestează cunoaște foarte bine motivele pentru care protestează și este liberă să se exprime cum dorește, atât timp cât se respectă legea. Inclusiv alăturarea la un protest politic este o opțiune personală, nu este nimic interzis de lege, și fiecare este liber să o facă. 

Dar am insistat să facem acest precizări tocmai pentru că în ultimele zile am discutat foarte mult cu cei care protestează, și la fiecare discuție, fără echivoc, dânșii s-au delimitat, pe de o parte de instigatorii care s-au infiltrat permanent în rândurile lor, și pe de altă parte de personajele politice care au încercat să se urce pe acest val și să câștige un oarecare beneficiu politic.

Deci a existat din start această delimitare. De asta am dat această informație, pentru ca fiecare să aleagă în cunoștință de cauză.

Poliția și Jandarmeria sunt pregătite să administreze o astfel de manifestație și nu ne așteptăm la probleme. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri