Protest în Piața Victoriei, în prima zi de stare de alertă. Cum reacționează jandarmii

Data actualizării: Data publicării:
protest victoriei covid antivacinisti jesus ID_01_PROTEST_COVID_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 100-200 de persoane protestează în Piața Victoriei, deși astfel de manifestări sunt interzise pe durata stării de alertă. Jandarmii încearcă să intre într-un dialog de la distanță cu ei, pentru că protestatarii nu poartă măști și nu și-au luat nicio măsură de protecție.

ACTUALIZARE 20:15 - În legătură cu manifestația publică ce se desfășoară în Piața Victoriei, Jandarmeria București face următoarele precizări: „Prin măsurile pe care le luăm, punem pe primul plan sănătatea, ordinea publică și siguranța participanților la adunarea publică. Primele măsuri pe care le-am luat sunt de dialog, apel la responsabilitatea persoanelor prezente și recomandări pentru respectarea măsurilor de protejare a sănătății”.

Jandarmeria București solicită tuturor cetățenilor să respecte regulile de distanțare socială și să nu participe la astfel de manifestații publice.

Două persoane care au participat la o altercație au fost conduse la secția de poliție pentru identificare și pentru luarea măsurilor legale.


Printre protestatari se află și Bogdan Stanoevici, fost candidat la alegerile prezidențiale, și fostul europarlamentar Adrian Severin, care a fost condamnat pentru corupție.

Protestatarii fie nu sunt de acord cu restricțiile impuse în starea de alertă, fie nu cred că pandemia ar fi reală.

Oamenii stau aproape unii de alții, se îmbrățișează și își strâng mâinile.

Jandarmii au venit în Piața Victoriei și încearcă un dialog cu ei.

Am început cu recomandări, cu exemplul personal, cu jandarmi care poarta măști, încercăm să avem un dialog de la o distanță sigură. Încercăm să gestionăm situația fără a avea incidente”, a spus la Digi24 Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.

Adunările publice sunt interzise, acționăm momentan cu echipele de dialog, aplicăm măsuri progresive. Cel mai important lucru e sănătatea oamenilor”, a spus el.

Le-am recomandat să păstreze o distanță sigură între ei, chiar dacă ei nu consideră că acest lucru e important. Noi știm că este important, că sănătatea lor este importantă, și importantă este și sănătatea jandarmilor, de aceea încercăm să avem un dialog cu ei de la o distanță sigură”, a mai spus Iacob.

Un lucru pe care noi nu ni-l dorim este să avem un contact fizic între noi, ca forțe de ordine, între participanți. Încercăm să evităm pe cât posibil o eventuală dispersare a participanților la adunarea publică. Avem toată încrederea că vom fi receptivi și că acest lucru se va încheia cu bine pentru toată lumea”, a mai spus Iacob.

Nu aș pune foarte mare accent pe măsurile coercitive, căci scopul nostru nu acesta este. Nu intenționăm să avem nici măcar conflicte verbale. Sigur că vom găsi o cale legală de a reglementa această situație. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să participe la astfel de evenimente, pentru că forțele de ordine sunt acolo și au destule mijloace la îndemnă pentru a îngrădi formarea acestor aduănări publice. Nu suntem nici ezitanți, dar nici nu facem un țel din a aplica măsuri coercitive. După ce trecem de etapa dialogului, vom vedea ce rămâne de făcut”, a spus Iacob.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri