Românii, printre europenii care își doresc cel mai mult să investească în locuințe

Data actualizării: Data publicării:
Investitii in locuinte
Dobânzile au crescut vertiginos în ultima vreme, așa că românii amână momentul în care decid să își cumpere o locuință. Foto: Profimedia Images

Unu din trei europeni intenţionează să investească într-o proprietate rezindenţială, arată un studiu recent. Portugalia, Finlanda, Bulgaria, România se distanțează de restul țărilor prin numărul mare de cetățeni care fie au investit într-o proprietate, fie achiziția unei proprietăți este un plan de realizat în viitorul apropiat. O zonă mai ieftină, o locuință mai mică sau o proprietate mai eficientă energetic, sunt motivele principale la achiziția unei proprietăți.


Studiu mai vine cu o noutate, aceea că după 200 de ani, de migrare spre oraş, tendinţa este în scădere, chiar se constată o creștere a numărului de cetățeni care se îndreaptă spre zone în afara orașelor.

" Principalele motive menţionate de cei care doresc să se mute la ţară sunt apropierea de natură, mai mult spaţiu şi mai multă intimitate - abilitatea de a lucra de acasă s-a clasat destul de jos pe listă. Aceasta poate fi o reacţie la experienţa orăşenilor din timpul pandemiei. Ceea ce este deja clar în tot eşantionul este faptul că în timp ce 46% locuiesc la oraş şi doresc să rămână acolo, 21% doresc să se mute la ţară. Una din cinci persoane ia în calcul o mutare în zona rurală sau costieră, mai mult de dublul celor ce se gândesc la o mutare la oraş (8%)", se precizează în document.

Recentele studii arată că 25% dintre europeni își doresc să achiziționeze o proprietate în altă țară. Circa 15% din europenii ce doresc să se mute în străinătate se gândesc la Spania.

Românii sunt primii în Europa în ceea ce privește numărul celor care sunt proprietarii locuințelor în care trăiesc. În studiu se arată că procentul proprietarilor de locuințe din România este de 72%, cu peste 10% peste media europeană.

"Spaţiul este important pentru români - 38% din cei care şi-au schimbat părerea în ultimul an şi iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spaţiu, un factor şi mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la ţară. Acest procent (60%) este depăşit doar de dorinţa de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la ţară. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proporţie mult mai mare de români decât media asociază mediul rural cu un mai bun acces la hrană organică; 47% au spus că acesta este un motiv pentru a sta la ţară, spre deosebire de 22% din toţi europenii", menţionează studiul realizat de RE/MAX.

Același document menționează că românii preferă apartamentele și nu casele.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 16.000 de oameni, din 22 de ţări europene.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri