Când este recomandată protezarea articulației genunchiului

Data actualizării: Data publicării:
Artoplastie Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Protezarea articulației genunchiului, numită medical artroplastie de genunchi, este un tratament de chirurgie ortopedică sigur și eficient, prin care suprafețele articulare distruse sunt înlocuite parțial sau în întregime cu biomateriale, cu scopul refacerii funcționalității articulare. Prin această intervenție chirurgicală se obține totodată și remiterea durerii de genunchi, se restabilește funcția genunchiului și se îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților. Artroplastia de genunchi poate fi totală sau parțială, iar tipul de proteză și fixarea acesteia (cimentat sau necimentat) sunt stabilite de medicul ortoped pentru fiecare caz în parte.

Cel mai frecvent, artroplastia de genunchi este indicată atunci când se produce degenerarea articulației – gonartroza. Afecțiunile care pot duce la nevoia de protezare a genunchiului includ: artrita psoriazică, artrita reumatoidă, tumorile, fracturile consolidate vicios. Gonartroza este întâlnită adesea, în special la pacienții vârstnici, și este cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele de susținere de la nivelul genunchiului. Astfel, suprafețele articulare se uzează, nu mai alunecă liber, iar mișcările devin limitate și dureroase.

Ameliorarea simptomatologiei poate fi realizată prin tratament conservator și recuperare medicală precum fizioterapie și kinetoterapie. Dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului non-chirurgical, se recomandă intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului. Aceasta este singura soluție pentru pacienții a căror calitate a vieții este scăzută din cauza durerilor și a imposibilității de mișcare.

Pacientul diagnosticat cu gonartroză pentru care s-a stabilit indicația chirurgicală de artroplastie de genunchi trebuie să efectueze preoperator o serie de investigații. Acestea includ analizele de sânge (hemoleucogramă, coagulogramă, transaminaze, glicemie etc.), exsudatul nazofaringian, tamponamentul inghinal, sumarul de urină și urocultura, consultul stomatologic, consultul cardiologic și preanestezic. În principal, este nevoie de asanarea unor posibile focare de infecție și de controlul afecțiunilor coexistente.

Durata intervenției chirurgicale poate varia, în funcție de severitatea deformării genunchiului și a complexității cazului. Pacientul va începe recuperarea încă din prima zi de după operație, prin mobilizare cu sprijin pe piciorul operat, folosind un cadru de mers pentru echilibru. Reluarea activităților zilnice se poate realiza la aproximativ 6–8 săptămâni postoperator.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la intervențiile de artroplastie de genunchi în condiții de maximă siguranță și confort asigurate pe Secția de Ortopedie și Traumatologie. Intervențiile sunt realizate de o echipă medicală de elită, cu o experiență vastă în domeniu. Strânsa colaborare între medicii ortopezi, medicii de radiologie și imagistică medicală și specialiștii în medicină fizică și de reabilitare face ca diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților cu artroplastie de genunchi să fie un proces cursiv și riguros, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri