Secţia de mari arşi de la Iaşi, inaugurată pe repede-înainte în prezenţa ministrului demis şi apoi închisă instant

Data actualizării: Data publicării:
spital mari arsi

Cele 23 de paturi pe care le numără Sorina Pintea le includ și pe cele din clinica de la Iași, inaugurată și închisă. Secția trebuie dezinfectată și nici nu are personal, astfel că nu va putea primi pacienți înainte de luna decembrie. Cel mai devreme.

Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon": „Se împlinesc 4 ani de la nenorocirea de la Colectiv. Asta ar fi însemnat că, existând acolo un germene fie patogen fie nepatogen, exista riscul ca aducând acea persoană acolo să fie contaminată”.

Clinica de Mari Arşi de la Iaşi nu era pregătită să primească pacienţi în momentul inaugurării oficiale care a avut loc acum mai bine de o săptămână în prezenţa ministrului demis al Sănătăţii Sorina Pintea. Asta deşi e un proiect care a avut nevoie de 8 ani pentru a fi încheiat.

Pentru reabilitarea clădirii şi dotări au fost cheltuite mai bine de 10 milioane de euro

În clinică sunt 5 paturi pentru marii arşi, 10 pentru cei care au arsuri pe o suprafaţă mai mică de 20% din corp şi alte 5 locuri sunt disponibile pentru terapie intensivă.

Medicii epidemiologi din spital au constatat chiar a doua zi după evenimentul oficial că o treime din sursele de apă din clinică au germeni care pot fi periculoşi pentru pacienţi.

Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon": „Mi-au cerut să iau decizia ca până când nu vor găsi conforme din toate punctele de vedere spaţiile, aerul şi apa să nu primim marii arşi. Pentru siguranţă, pentru ca să eliminăm orice agent patogen care ar fi putut afecta viaţa unui viitor posibil pacient am decis să facem această dezinfecţie”.

Reprezentanţii spitalului spun că 3 zile s-a lucrat la dezinfecţie

Clădirea a fost gata acum 2 ani, între timp ministerul sănătăţii s-a ocupat de dotări. Dar pentru că spaţiile nu au fost utilizate, filtrele de apă au cedat. Au fost inlocuite între timp. De pe 16 octombrie, de la inaugurare s-a primit o singură solicitare pentru preluarea unui pacient cu arsuri, care însă a fost internat în vechea clinică, starea lui nefiind gravă.

Diana Cimpoeşu, şef UPU, SMURD: „Este un pacient de 80 de ani, aproximativ 4-5% suprafaţă arsă. El nu are criterii de mare ars, suprafaţa fiind evident sub 20%.”

Rezultatele probelor de apă vor veni abia la începutul săptămânii viitoare, iar de atunci se va şti clar dacă pacienţii pot fi internaţi în condiţii de siguranţă deplină. Ce se întâmplă însă dacă între timp apare un astfel de caz?

Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon": „Riscăm! Pentru că între viaţa unui om şi acel risc care ar fi putut fi generat de introducerea pacientului acolo alegeam introducerea pacientului şi încercarea de a-l salva”

Nici numărul angajaților nu permite acum funcţionarea la capacitate maximă. Ar mai fi nevoie de încă 75, în special asistente. Ministerul Sănătăţii a alocat finanţarea pentru posturile necesare odată cu inaugurarea, iar concursurile de angajare sunt programate pentru luna viitoare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri