Temperatura optimă în casă pe timp de vară. La câte grade recomandă medicul specialist să dormim noaptea

Camelia Sinca Data publicării:
Temperatura potrivită în casă pe timp de vară. Foto Getty Images
Temperatura potrivită în casă pe timp de vară. Foto Getty Images

Temperatura ambientală din camera de odihnă are un impact direct asupra calității somnului, mai ales în sezonul cald, când valorile termice cresc considerabil. Specialiștii atrag atenția că un climat nepotrivit în locuință poate duce la un somn neodihnitor și agravarea unor afecțiuni existente. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie, a explicat pentru Digi24 care este temperatura optimă pentru somn pe timp de vară.

Conform specialiștilor în somnologie, atunci când temperatura din dormitor depășește 24 de grade Celsius pe timpul nopții, somnul își pierde eficiența și nu mai permite refacerea corespunzătoare a organismului.

Temperatura optimă pentru somn în sezonul cald, conform specialiștilor

„În timpul verii, temperatura ideală pentru un somn odihnitor, recomandată de specialiști, se situează între 18 și 20 de grade Celsius. Totuși, această valoare poate varia în funcție de particularitățile fiecărui organism si de preferintele individuale (care pot să difere în funcție de clima locală).

Este esențial ca temperatura din locuință să nu depășească 24 de grade Celsius. De asemenea, este important să se evite diferențele bruște între temperatura exterioară și cea interioară.  În cazul în care, pe fondul temperaturilor caniculare, diferențele sunt inevitabile, temperatura setată a aparatului de aer condiționat trebuie scazută treptat, lent, până ajungem la cea confortabilă.

De exemplu, dacă afară se înregistrează 35 de grade Celsius, o soluție eficientă ar fi setarea unei temperaturi interioare de 25 - 26 de grade, urmând ca aceasta să fie redusă, gradual, până sub pragul de 24 de grade.”, a explicat medicul specialist.

„Somnul la temperaturi ce depășesc 24 de grade Celsius nu este odihnitor și poate afecta calitatea vieții”

Temperaturile extreme pot agrava anumite afecțiuni medicale existente. Persoanele cu probleme respiratorii, cum ar fi astmul sau insuficiența respiratorie, sunt expuse unui risc crescut în aceste condiții. De asemenea, cei cu obezitate sau afecțiuni cardiovasculare pot resimți acut disconfortul termic.

În concluzie, se recomandă evitarea expunerii prelungite la temperaturi ridicate din dorința de a evita utilizarea aparatelor de climatizare. Menținerea unei temperaturi confortabile și stabile este esențială pentru sănătate, mai ales în perioadele cu valori termice extreme.”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic medic specialist pneumolog, atestat în somnologie

Care este ora potrivită pentru somnul de noapte

"Adaptabilitatea la un program ține de fiecare persoană în parte și de modul cum își gestionează rutina zilnică. Este indicat să respectăm un program în ceea ce privește ora de somn, cu o oră de culcare și de trezire asemănătoare în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii.

Ora de culcare, ar fi bine să fie, aproximativ, până în ora 11 seara, iar ora de trezire poate varia în funcție de programul fiecăruia (de la 7 până la 9 dimineața).”, a mai adăugat medicul.

Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Pentru un somn odihnitor pe parcursul nopții, fiecare persoană trebuie să adopte și să mențină câteva obiceiuri încă din timpul zilei.

"În primul rând, este recomandat să evităm, cât de mult posibil, folosirea/expunerea la lumina ecranelor înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor (telefon, tabletă, tv) ne poate păcăli creierul și îl poate face atent în alte direcții, fără să mai secrete suficientă melatonină, hormon important pentru odihnă.

Organismul uman are nevoie de o perioadă de adaptare înainte de ora de somn, prin care să se refacă și să se relaxeze, după ce a trecut printr-o serie de transformări (stres, agitație, muncă) în timpul zilei. Astfel, lumina din încăpere, înainte cu o oră, două de somn, nu trebuie să fie una puternică, ci una caldă, poate chiar o lumină ambientală.”, conchide medicul specialist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani