Un vaccin adaptat, mai eficient împotriva variantei Omicron, ar putea apărea la toamnă

Data publicării:
fiola de vaccin adaptat variantei omicron
Vaccin adaptat variantei Omicron a coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Odată cu apariția noului val de infectări Covid în întreaga lume, determinat de varianta Omicron, au apărut discuții despre un vaccin modificat, care să fie adaptat acestei tulpini și care să fie mai eficient, pentru că variantele virale au evoluat, iar vaccinurile existente acum pe piață nu mai oferă o protecție ridicată. Un apel în acest sens a fost făcut recent chiar de către OMS, care le-a cerut cercetătorilor să dezvolte noi vaccinuri, capabile să reducă numărul infectărilor. Un astfel de vaccin adaptat ar putea apărea la toamnă, a declarat la Digi24 Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie. În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, a precizat Andrei Baciu.

El a subliniat că în continuare realitatea arată că cei care s-au vaccinat au un beneficiu și trec mai ușor prin boală decât cei care nu s-au vaccinat. „Celor care nu s-au vaccinat până acum deloc le recomandăm să facă acest lucru. Într-adevăr, vaccinul actual este mai puțin eficient asupra acestei tulpini Omicron. Dar dacă vă uitați pe raportările pe care le facem în fiecare zi, vedem că mare parte dintre pacienții internați la terapie intensivă sau dintre cei care decedează sunt în continuare pacienți nevaccinați. Deci, există un beneficiu. Sigur că acest vaccin care va veni, adaptat pentru Omicron, va avea - ne dorim - o eficiență, o eficacitate, mult sporită”, a spus Andrei Baciu.

După apariția noului vaccin, nu va mai fi însă vorba despre o campanie națională de vaccinare specială, „cu toate motoarele turate la maximum”, așa cum s-a întâmplat anterior. „Acest lucru a fost făcut atunci când era realmente o situație de criză și ne confruntam oricum cu alte variante, mult mai agresive. În momentul de față, bună parte din populație are deja o imunitate. Acum sunt oameni care au câștigat imunitate, cumva lucrurile se pot face - și există o infrastructură și o platformă pe care vaccinarea se poate desfășura - deci, nu va fi nevoie de altceva”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri