Sancţiuni progresive pentru descurajarea consumului de droguri, adoptate de Senat. Evoluția de la prima la a cincea abatere și ulterior

Data actualizării: Data publicării:
droguri pe o masa
Foto: Profimedia

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă a S.O.S. România care vizează reducerea consumului de droguri în rândul minorilor şi al tinerilor prin aplicarea unor sancţiuni progresive şi măsuri de reabilitare obligatorii.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 27 iunie, a fost prezentată de preşedintele Senatului, Mircea Abrudean, care a condus şedinţa de luni a plenului, potrivit Agerpres.

Prin propunerea legislativă se urmăreşte descurajarea consumului de droguri prin introducerea unor sancţiuni progresive, astfel:

(1) Prima abatere - Consumatorul va fi obligat să participe la un program de consiliere şi dezintoxicare pe o perioadă de minimum 3 luni. În caz de refuz, acesta va fi sancţionat cu amendă penală de 1.000 de lei.
(2) A doua abatere - Consumatorul va fi sancţionat cu amendă penală de 2.000 de lei şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni.
(3) A treia abatere - Consumatorul va fi sancţionat cu amendă penală de 3.000 de lei şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 12 luni.
(4) A patra abatere - Consumatorul va fi condamnat la 1 lună de închisoare cu executare şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni post-detenţie.
(5) A cincea abatere - Consumatorul va fi condamnat la 2 luni de închisoare cu executare şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni post-detenţie.
(6) Pentru fiecare abatere ulterioară, pedeapsa cu închisoarea creşte progresiv cu 1 lună, până la un maxim de 1 an de închisoare cu executare şi va fi supus unui program de monitorizare electronică timp de 12 luni post-detenţie.

„Modelul propus de sancţiuni este inspirat din legislaţia unor state care au reuşit să reducă semnificativ consumul de droguri. Prin creşterea graduală a amenzilor şi pedepselor privative de libertate, consumatorii sunt motivaţi să renunţe la acest obicei înainte de a ajunge în situaţii critice. În acelaşi timp, sancţiunile pemit o intervenţie etapizată, evitând aplicarea unor pedepse disproporţionate din prima abatere”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
Digi FM
Andreea Marin, primele declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu: „Este adevărat, eu am luat...
Pro FM
Kanye West o plătește pe Bianca Censori pentru aparițiile controversate. Apropiat: „Ea controlează totul și...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari...
Newsweek
Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Studiul de ultimă oră care schimbă profund ceea ce se credea despre capacitatea creierului adult de a genera...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Era frumușelul din Baywatch, dar s-a retras din actorie acum 20 de ani. Cu ce se ocupă azi David Charvet: Nu...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu