Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă a S.O.S. România care vizează reducerea consumului de droguri în rândul minorilor şi al tinerilor prin aplicarea unor sancţiuni progresive şi măsuri de reabilitare obligatorii.
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 27 iunie, a fost prezentată de preşedintele Senatului, Mircea Abrudean, care a condus şedinţa de luni a plenului, potrivit Agerpres.
Prin propunerea legislativă se urmăreşte descurajarea consumului de droguri prin introducerea unor sancţiuni progresive, astfel:
(1) Prima abatere - Consumatorul va fi obligat să participe la un program de consiliere şi dezintoxicare pe o perioadă de minimum 3 luni. În caz de refuz, acesta va fi sancţionat cu amendă penală de 1.000 de lei.
(2) A doua abatere - Consumatorul va fi sancţionat cu amendă penală de 2.000 de lei şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni.
(3) A treia abatere - Consumatorul va fi sancţionat cu amendă penală de 3.000 de lei şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 12 luni.
(4) A patra abatere - Consumatorul va fi condamnat la 1 lună de închisoare cu executare şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni post-detenţie.
(5) A cincea abatere - Consumatorul va fi condamnat la 2 luni de închisoare cu executare şi va fi obligat să urmeze un program de consiliere şi dezintoxicare timp de 6 luni post-detenţie.
(6) Pentru fiecare abatere ulterioară, pedeapsa cu închisoarea creşte progresiv cu 1 lună, până la un maxim de 1 an de închisoare cu executare şi va fi supus unui program de monitorizare electronică timp de 12 luni post-detenţie.
„Modelul propus de sancţiuni este inspirat din legislaţia unor state care au reuşit să reducă semnificativ consumul de droguri. Prin creşterea graduală a amenzilor şi pedepselor privative de libertate, consumatorii sunt motivaţi să renunţe la acest obicei înainte de a ajunge în situaţii critice. În acelaşi timp, sancţiunile pemit o intervenţie etapizată, evitând aplicarea unor pedepse disproporţionate din prima abatere”, se arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Editor : Liviu Cojan