Agenția Basilica susține că Ucraina este dispusă să ofere României moaştele Sfintei Teodora la schimb cu rămăşiţele unor eroi naţionali

Data publicării:
femeie cu spatele se uita la icoana sfanta teodora
Sf. Teodora de la Sihla. Foto: Doxologia.ro

Ucraina este dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora de la Sihla, la schimb cu rămăşiţele eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, susține agenţia de presă Basilica a Patriarhiei Române, citând declarația comună a premierilor celor două țări, emisă miercuri, în urma vizitei lui Marcel Ciolacu la Kiev.

Declaraţia comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, derulată, miercuri, la Kiev, stipulează că cei doi premieri au remarcat „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa în România”, arată agenția Basilica într-un comunicat postat pe site.

Declarația comună a fost publicată pe site-ul guvernului de la Kiev.

Sfânta Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu, potrivit Basilica.ro.

„După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev”, mai scrie sursa citată.

Pentru obţinerea acestor moaşte au mai fost făcute demersuri şi în 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 - 1709, erou naţional în Ucraina, opozant al ruşilor, considerat părintele ideii de independenţă a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost „un cazac legendar”, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat, în 1742, la Iaşi, potrivit Basilica.ro.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri