Alexandru Muraru: Atacul antisemit la adresa Maiei Morgenstern e încurajat de la tribuna Parlamentului de AUR, o grupare neo-fascistă

Data publicării:
alexandru muraru sta pe un fotoliu si vorbeste la un microfon
Alexandru Muraru este Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Foto Alexandru Muraru/Facebook

Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa directoarei Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, și să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite, a declarat deputatul PNL, Alexandru Muraru.

„În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate atacul antisemit la adresa doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, și solicit Poliției Române să trateze cu celeritate și maximă seriozitate acest caz grav”, a spus Muraru.

Deputatul liberal a apreciat că aceste ameninţări nu trebuie tratate cu superficialitate.

Preşedintele AUR, George Simion, a condamnat ameninţările cu moartea la adresa Maiei Morgenstern.

„Privesc cu multă reținere afirmațiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieșirile publice xenofobe, antisemite, conspiraționiste în manifestări politice publice, stradale, pe rețelele de socializare și, mai grav, de la tribuna Parlamentului!”, a spus Muraru care a adăugat că fenomenul antisemitismului şi xenofobiei e prezent în România.

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului a spus că ascensiunea în Parlament a formaţiunii AUR a degradat masiv discursul public prin elogierea criminalilor de război, relativizarea crimelor din timpul Holocaustului sau parodierea simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului.

„Astfel, avem o reală provocare la nivel înalt, în structura parlamentară, unde elogiile aduse criminalilor de război se ascund în spatele imunității declarației politice. Din păcate, astfel de manifestări sunt luate drept exemplu și, așa cum s-a văzut, încurajează acțiunile antisemite”, a mai spus Alexandru Muraru.

Conform deputatului, avalanșa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acțiuni precum cea îndreptată împotriva actriței Maia Morgenstern.

„Escaladarea atmosferei din ultimele luni a fost inclusiv remarcată în aceste zile prin semnalul de alarmă tras de una dintre cele mai mari organizații evreiești din lume – „B’nai B’rith International”, care numără peste 100.000 de membri și susținători din peste 40 de țări. Organizația a cerut liderilor Parlamentului să oprească și să condamne propaganda „grotescă”, neo-fascistă, pe care un senator al AUR o face de câteva săptămâni de la tribuna Senatului României, de elogiere și îndemn la reabilitarea criminalilor de război, implicați in operațiunile genocidale sau de susținere a regimului criminal condus de Ion Antonescu, care a exterminat aproape jumătate din evreii din România in anii 40”, a declarat Alexandru Muraru.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri