Asiaticii, salvarea constructorilor români. În curând, vor veni și africani

Data actualizării: Data publicării:
asiatici contructii

În curând, pe șantierele din București vom vedea muncitori africani. Este soluția la care recurg constructorii pentru a acoperi din deficitul uriaș de forță de muncă din domeniu. Ar fi nevoie de un număr dublu de angajați pentru ca lucrurile să meargă ca la carte, spun inginerii. Între timp, pentru ca lucrările să nu fie blocate din lipsă de personal, piața muncii este invadată de muncitori din Vietnam și Nepal. Doar anul trecut peste 2.000 de străini au cerut aviz să muncească în construcții la noi în țară.

Asiaticii au invadat în ultimii ani piața construcțiilor din România. Majoritatea au venit la noi din Vietnam și Nepal. Pe Phung van Son, un vietnamez de 27 de ani, l-am găsit într-un șantier din Drumul Taberei. E mulțumit că aici, salariul e de aproape zece ori mai mare decât în țara natală.

- Lucrez aici pentru că am am nevoie de bani, spune bărbatul.

- Cât câștigi aici?

- Într-o singură lună? O mie de dolari!

Pentru că e harnic și știe puțină engleză, a devenit șef de echipă. Are doar un an de când muncește în România și deși părăsește rar șantierul, unde lucrează alături de alți șapte vietnamezi, Phung van Son se declară îndrăgostit de țara noastră.

- Mănânci mâncare românească?

- Nu avem nicio problemă cu mâncarea, e bună. Oamenii sunt foarte buni! Îmi place România!

Avem spre 600 de angajați, dintre care 200 sunt expați, o parte din Republica Moldova și o parte din Republica Vietnam. Așteptăm să avem actele făcute pentru niște persoane care vin din Uganda, niște zidari, 20 de zidari”, spune Cătălin Vișan, directorul unei firme de construcții.

Procedura nu e simplă simplă, dar patronul firmei de construcții spune că Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă l-a anunțat că nu-l poate ajuta nici măcar cu un angajat.

Câți muncitori români au plecat să muncească afară

La acest moment, pe piața construcțiilor din România muncesc în jur de 350.000 de oameni, adică de două ori mai puțin față de acum 10 ani. Iar necesarul e același, spun patronatele din domeniu. Explicația e simplă - 700.000 de români lucrează în domeniul construcțiilor în țări din vestul Europei.

Forța de muncă care pleacă din România trebuie acoperită de undeva. Este o situație de salvare, nu este o situație dorită, nu ne dorim să aducem muncitori din străinătate și mai ales din zona asiatică, pentru că sunt oameni care vin din culturi diferite, religii diferite. Aduc cu ei costuri mai mari, deoarece sunt necesare costul pentru transportul lor din țara respectivă, aici trebuie să li se asigure condiții civilizate de cazare”, spune Adriana Iftimie, de la Federația Patronatelor din Construcții.

În primele opt luni din 2019, Inspectoratul pentru Imigrari a emis 18.500 de avize pentru angajare, însemnând cu 165% mai multe avize pentru angajare fața de aceeași perioadă a anului precedent. Doi din 10 beneficiari lucrează în construcții.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri