Cazul bebelușului mort după botez. Patriarhia: Există și posibilitatea turnării apei pe creștet, în cazuri de necesitate

Data publicării:
un preot toarna apa cu palmele in capul unui copil aflat in cristelnita de botez
Patriarhia detaliază care este tehnica ce se folosește în cazul botezului copiilor, după ce un bebeluș a murit Foto: Guliver/GettyImages

Patriarhia Română detaliază într-un comunicat care este tehnica pe care preoții trebuie să o folosească în cazul botezării bebelușilor și susține că taina Botezului se face de către preot prin „afundare” în apă, dar că, în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilului, există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilului. Reacția Patriarhiei vine după ce un bebeluș din Suceava a murit după ritualul de botez.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, scufundarea copilului în apă se face pentru două, trei secunde, dar există și varianta turnării apei pe creștetul bebelușului.

„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită <afundare> în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate atent de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată înghiți niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există și posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”, se arată în comunicat, citat de Mediafax.

Reprezentanții Patriarhiei și-au exprimat compasiunea față de familia copilului decedat și a cerut Arhiepiscopiei Sucevei urgentarea anchetei.

Un bebeluș de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator, sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava. Copilul a murit în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul din Suceava, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Dan Teodorovici, bebeluşul a fost găsit în stop cardio-respirator de echipajul SMURD care a intervenit la faţa locului, l-a resuscitat şi apoi l-a transportat la spital.

Potrivit Agerpres, protopopul Doru Budeanu a confirmat că bebeluşul ar fi fost scufundat complet în apă, conform regulilor creştin-ortodoxe, precizând că din discuţia cu preotul care a oficiat botezul a reieşit că în timpul ritualului şi după bebeluşul a plâns, ceea ce însemna că avea semne vitale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri