Ce acte sunt necesare pentru obţinerea indemnizaţiei pentru copii

Data publicării:
5166741-Mediafax Foto-Alexandru Solomon 1

Statul le acordă mămicilor două variante de concediu de creștere a copilului. Prima, când proaspăta mamă poate sta cu bebelușul un singur an. În acest caz, ea va primi 85% din media veniturilor realizate în anul anterior nașterii, însă nu mai mult de 3.400 de lei pe lună. Părinții care aleg să vină la serviciu înainte de expirarea concediului, au dreptul la un stimulent de 500 de lei lunar, pâna când copilul împlinește doi ani.

A doua variantă de concediu îi permite mamei să stea în concediu de creștere a copilului doi ani. În acest caz, statul ia în considerare 85% din media veniturilor realizate de mama în ultimele 12 luni, însă nu plătește o indemnizație lunară mai mare de 1.200 de lei pe lună. În cazul în care părinții doresc să revina mai devreme la muncă, nu vor mai primi stimulentul de 500 de lei.

Pentru a depune dosarul de obținere a indemnizației de creștere a copilului, aveți nevoie de mai multe acte, printre care cerere tip, copie după cărțile de identitate ale părinților, certificatul de naștere al copilului sau certificatul de căsătorie. Mai sunt necesare adeverința din care să rezulte că mama a realizat venituri în anul anterior nașterii dar și alte documente care dovedesc statul său social.

Cererea pentru acordarea indemnizației se poate depune oricând din ziua următoare încetării concediului de maternitate, ori începând cu data nașterii copilului, a luării în plasament sau adopției. Cu dosarul complet, solicitantul merge la primăria unde își are domiciliul sau reședința.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri