Garda de Mediu va cumpăra 50 de drone de ultimă generaţie pentru supravegherea calităţii aerului şi poluării din România

Data actualizării: Data publicării:
poluare România
Dronele vor fi folosite inclusiv pentru supravegherea incendierilor ilegale şi realizarea de hărţi cu zone de risc. Foto: Facebook/Garda Naţională de Mediu

Garda de Mediu intenţionează să cumpere aproape 50 de drone dotate cu senzori de ultimă generaţie care vor zbura deasupra întregii ţări pentru a supraveghea calitatea aerului şi nivelul de poluare din România. Dronele vor fi folosite inclusiv pentru supravegherea incendierilor ilegale şi realizarea de hărţi cu zone de risc, a anunţat şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, în cadrul emisiunii „În faţa ta” de pe Digi 24.

„Avem nevoie de drone. Vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective şi senzori multispectrali”, a spus Berceanu.

Senzorii multispectrali vor fi folosiţi pentru stabilirea nivelului de degradare al vegetaţiei, a spus Berceanu.

„Mă interesează monitorizarea la nivel naţional. Şi atunci vom şti exact fiecare groapă ce emană, ce gaze, la ce temperatură, pe ce direcţie se duc, sau dacă avem o vegetaţie de exemplu, pe camerele multispectrale, în Delta Dunării, în rezervaţie, care s-a uscat forate tare şi e aproape de a avea incendii”, a spus şeful Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu: Cea mai importantă parte din combaterea poluării o reprezintă prevenţia

Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu însoțiți de polițiști și jandarmi au descoperit vetre cu deșeuri pregătite pentru incendiere. Autorităţile au reușit să prevină un alt episod de poluare a aerului cu care bucureștenii au fost obișnuiți până acum.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a spus, cu acest prilej, că cea mai importantă parte din combaterea poluării o reprezintă prevenţia şi că astfel de acțiuni de prevenție sunt necesare pe teren pentru a stopa incendiile foarte nocive.

În urmă cu două săptămâni, incendierile ilegale din jurul Bucureştiului au ridicat nivelul poluării din Capitală. Octavian Berceanu a declarat atunci că cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.

„Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului”, a declarat la acea dată şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

După achiziţia celor aproape 50 de drone, Garda de Mediu îşi propune, în funcţie de datele primite de la drone, să emită hărţi cu zone de risc pentru industriile care poluează foarte mult şi să  poată emite din timp alarme de poluare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri