LUX PE BANII STATULUI. Mii de familii trebuie să înapoieze ajutoarele de încălzire

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-06-18h55m59s105-1

Neregulile au ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi, care a pornit ancheta în urma unor sesizări. Prejudiciul se ridică la aproape 300.000 de lei. Ajutorul pentru încălzire poate ajunge la 300 de lei pe lună pentru familiile care folosesc lemne sau gaze naturale.

Asistaţii care au primit ilegal banii trebuie să restituie acum sumele primite, altfel riscă să fie executați silit. Aceeași situație este și la Iași, unde autoritățile au descoperit 74 de familii care au prejudiciat statul cu 30.000 de lei.

După confruntarea bazelor de date de la Direcția de Finanțe, APIA și Direcția Sanitar Veterinară, au fost descoperite persoane care aveau ferme de animale și peste 20 de hectare de teren, dar încasau subvenție pentru încălzire.

Cele mai multe cazuri sunt în mediul rural. S-a ajuns în această situaţie deoarece legea permite ca subvențiile să fie acordate doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

Anul trecut, familia Master a primit ajutoare de încălzire, deşi are un depozit bancar de peste 3.000 de lei. În faţa camerei de luat vederi, nu recunosc să fi primit vreun leu.

Alte 100 de familii din comuna Cleja se află în aceeaşi situaţie. Reprezentanţii primăriei spun că anchetele sociale au fost făcute ca la carte. Şi totusi, 20% dintre beneficiari au fost găsiţi cu nereguli.

Au spus că, deși au aceste depozite bancare, banii aparțin copiilor care lucrează în afară. Ei nu pot demonstra că acești bani aparțin copiilor, motiv pentru care suma va fi recuperată în totalitate”, precizează Elena Dumea, referent social la Primăria Cleja.

În comuna Traian, situaţia se repetă. Jumătate din cei 180 de beneficiari trebuie să restitutie ajutoarele financiare primite anul trecut. Angajaţii primăriilor recunosc fenomenul, însă spun că nu îl pot controla.

Neregulile nu se opresc însă aici. În raportul întocmit de Curtea de Conturi figurează şi peste 400 de familii care au primit subvenţii pentru agricultură, dar au omis să menţioneze acest lucru în declaraţiile de venit, aşa că au primit şi ajutoare sociale.

Oamenii au de înapoiat sume care încep de la 400 de lei şi pot ajunge până la 20 de mii de lei. Banii pot fi returnaţi şi în rate, pe parcursul a cel mult o lună. În caz contrar, datornicii vor fi executaţi silit. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri