Video Protest spontan al bugetarilor astăzi în fața Guvernului. „Sporul de condiții vătămatoare nu reprezintă un privilegiu”

Angajații din casele de pensii protestează, vineri, după ce Guvernul a anunțat noi măsuri fiscale și după adoptarea ordonanței de urgență care taie sporurile pentru condiții vătămătoare, a transmis Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii afiliată la BNS. Salariații din ministere au declanșat un protest spontan în fața Palatului Victoria.
ACTUALIZARE 15.00 Astfel, angajații din MIPE, Ministerul Agriculturii și Transporturilor. Sunt practic salariați supărați pe noile măsuri fiscale, iar mulți dintre ei susțin că urmează ca aproximativ 50% din veniturile lor să fie tăiate. Protestele au început de luni, mulți dintre angajații din ministere au purtat discuții cu miniștrii, însă nu au ajuns la un consens, motiv pentru care au venit astăzi în fața Guvernului pentru a încerca să își facă auzită vocea.

Textul moțiunii de cenzură AUR împotriva guvernului Bolojan, citit într-un Parlament aproape gol. George Simion nu a fost prezent

Ministrul Radu Miruță acuză PSD că „încearcă un joc dublu”: „Cred că oamenii îi taxează pentru asta”

Valeriu Stoica: Recâștigarea încrederii românilor e dată de ce va fi în pachetul 2 de măsuri. Ce spune despre tăcerea lui Nicușor Dan

Premierul Ilie Bolojan, despre măsurile de austeritate: „E ușor să stai pe margine și să spui ce trebuie făcut”
ACTUALIZARE 14.00 Salariații MIPE au protestat în fața instituției, nemulțumiți de măsurile fiscale. Ei spun că le vor fi scăzute salariile cu 40%, chiar 50% în unele cazuri, iar impactul bugetar nu va fi semnificativ deoarece salariile lor sunt plătite în proporție de 85% de Comisia Europeană și doar 15% din bugetul național.
Aceștia amenință că oprirea lucrului va duce la un blocaj al unor proiecte din fonduri europene aflate în derulare.
Ilie Bolojan a coordonat, astăzi de la 12.00, o ședință a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. De la 15.00 va fi o reuniune a Guvernului unde va fi discutat proiectul de lege cu măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar.
Și angajații din mai multe instituții publice din județul Dolj ies din nou în stradă, Printre nemulțumirile bugetarilor se numără reducerea drastică a salariilor, tăierea sporurilor și concediile fără plată au dus la declanșarea unui val de proteste, care continuă până când revendicările vor fi luate în considerare.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii a precizat, într-un comunicat de presă, că „ultimele decizii adoptate fără dialog real, fără analiza de impact și fără transparentă , demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”.
Sunt semnalate „probleme grave” precum:
- Lipsa unui dialog social real și constant cu organizațiile sindicale reprezentative;
- Adoptarea unor măsuri fără o analiză serioasă a situației din sistemele afectate;
- Absența transparenței și consultări in procesul decizional.
„Sporul de condiții vătămatoare nu reprezintă un «privilegiu», ci compensații legale pentru munca depusă în condiții care afectează sănătatea sau siguranța personalului, iar plafonarea reprezintă un afront adus celor care asigura funcționarea în bune condiții a caselor teritoriale de pensii”, mai spune sursa citată.
Sindicaliștii consideră că orice decizie trebuie săfie bazată pe o evaluare reală a nevoilor, resurselor și rezultatelor, nu pe măsuri generale, aplicate uniform și fără consultare.
Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii solicită Guvernului realizarea unei „analize riguroase și obiective a activității instituțiilor publice, înainte de adoptarea oricăror măsuri cu impact asupra personalului”.
Luni, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice. Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz favorabil proiectului de ordonanță care plafonează la 300 de lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar.
Și sporul pentru bugetarii care lucrează la proiecte de investiții finanțate din fonduri europene, inclusiv cele din PNRR, va fi condiționat de anumite criterii. Potrivit unui document pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării, acordarea sporurilor va fi făcută în funcție de timpul efectiv lucrat lunar, dar și de valoarea proiectului implementat. După cumularea celor două criterii, sporul primit de angajați poate fi între 5 și cel mult 50% din salariul de bază, mai arată proiectul de hotărâre de Guvern.
Editor : A.P.
- Etichete:
- guvern
- finante
- pensii
- proteste
- ilie bolojan
- tăiere sporuri
- masuri fiscale
- consiliu national tripartit
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News