STUDIU Lipsa de odihnă conduce la boli grave. Orele de somn pierdute în timpul săptămânii nu pot fi recuperate în weekend

Data actualizării: Data publicării:
Potrivit unui sondaj din 2019, aproximativ 62% dintre adulți consideră că nu dorm bine atunci când se odihnesc. FOTO: Freepik

Dacă dormiți doar 5 ore pe noapte în timpul săptămânii și credeți că veți putea recupera orele în care nu v-ați odihnit bine cu un somn bun și lung în weekend, s-ar putea să vă înșelați. Un studiu arată că ritmul cardiac și tensiunea arterială sunt afectate de un program de somn dezechilibrat, chiar dacă orele nedormite la timp sunt recuperate ulterior. Valorile ritmului cardiac și ale tensiunii nu se îmbunătățesc, dacă nu se doarme cel puțin 7 ore pe noapte, transmite euronews.

Studiul, publicat în revista Psychosomatic Medicine, a constatat că tensiunea arterială și ritmul cardiac nu au revenit la valorile inițiale atunci când persoanele care au dormit 5 ore pe noapte vreme de 5 zile au încercat ulterior să recupereze dormind mai mult în weekend.

"Există numeroase dovezi care arată că lipsa somnului este asociată cu instalarea bolilor cardiovasculare", a declarat Anne-Marie Chang, profesor la Penn State University și co-autor al studiului.

"Cercetarea noastră relevă legătura dintre vulnerabilizarea sănătății cardiovasculare în perioada de tinerețe, care poate conduce la predispoziție pentru boli cardiovasculare în viitor", a mai spus aceasta.

La studiu au luat parte 15 bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani și s-a derulat pe parcursul a 11 zile.

În primele trei zile, participanții au dormit 10 ore pe noapte. Ulterior, timp de cinci nopți, somnul lor a fost limitat la cinci ore pe noapte. Apoi, timp de două nopți au putut recupera orele nedormite anterior, dormind câte 10 ore.

Cercetătorii au măsurat ritmul cardiac și tensiunea arterială a participanților de mai multe ori pe zi în timpul studiului pentru a determina sănătatea lor cardiovasculară - asta pentru că ritmul cardiac se poate schimba pe parcursul zilei.

Ei au constatat că atât ritmul cardiac, cât și tensiunea arterială au crescut cu fiecare zi în care bărbații nu au dormit suficient și nu au revenit la niveluri normale nici la sfârșitul celor două nopți în care au recuperat orele nedormite anterior.

"În ciuda faptului că au avut ocazia de a se odihni, la sfârșitul weekendului, sistemele lor cardiovasculare încă nu se recuperaseră", a explicat Chang într-o declarație.

Cercetătorii au concluzionat că ar fi necesară o perioadă de odihnă mult mai îndelungată pentru a recupera nopțile în care n-au dormit suficient. 

Lipsa somnului, o problemă globală

Potrivit unui sondaj din 2019, aproximativ 62% dintre adulți consideră că nu dorm bine atunci când se odihnesc.

Se știe că privarea de somn duce la probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv la reducerea sănătății cardiovasculare, diabet, obezitate și depresie.

Tensiunea arterială, de exemplu, scade în timpul somnului normal, așa că, atunci când nu dormi suficient, valorile acesteia rămân ridicate pentru mai mult timp.

Aproximativ 22 % dintre persoanele din UE au tensiune arterială ridicată, ceea ce poate conduce la boli de inimă.

Adulților li se recomandă să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, iar pentru a avea un somn mai bun, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă respectarea unui program regulat de odihnă.

De asemenea, CDC recomandă să se facă suficientă activitate fizică și să se evite lumina artificială, mâncarea și băutura cu câteva ore înainte de culcare.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri