Şoferul și primarul care i-au interzis unei eleve de etnie romă să folosească microbuzul școlar au fost amendați de CNCD

Data publicării:
microbuz scolar 1

Şoferul care a dat jos o fată romă din microbuzul şcolar şi primarul comunei Petrăchioaia, județul Ilfov, care i-a interzis elevei să folosească microbuzul timp de o lună au fost amendaţi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Șoferul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar primarul - cu 3.000 de lei. Deciziile celor doi „reprezintă fapte de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate”, arată CNCD, citat de Agerpres.

Incidentul s-a petrecut în toamna anului trecut, când primarul i-a interzis elevei de 13 ani să urce în microbuzul şcolar, după ce copila ar fi trântit uşa vehiculului, iar şoferul i s-ar fi adresat acesteia spunându-i „cioară” şi „ţigancă jegoasă”.

CNCD a mai dat amenzi miercuri și în alte două cazuri de discriminare a romilor.

Consiliul a apreciat că „segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în şcoala din Dăgâţa, judeţul Iaşi, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate” şi în acest sens a amendat directorul instituţiei de învăţământ cu 2.000 de lei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi cu 4.000 de lei.

În acest caz, Colegiul Director recomandă elaborarea unui plan de desegregare şcolară în judeţul Iaşi.

Tot miercuri, CNCD a apreciat că „afirmaţiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călăraşi reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate”. În acest sens, a fost aplicată amenda contravenţională de 2.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri