Un grup de hackeri români minează ilegal criptomonede folosind calculatoarele infectate ale victimelor din toată lumea

Data publicării:
hacker
Foto: Gulliver/Getty Images

Cercetătorii Bitdefender au descoperit un grup de atacatori informatici români care infectează de la distanţă calculatoare şi servere de pe tot globul, de unde minează apoi ilegal criptomonede, potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES.

Procesul de minare a criptomonelor este unul de durată şi necesită sisteme informatice scumpe cu putere de procesare mare, motiv pentru care atacatorii informatici evită să folosească propriile dispozitive şi încearcă să preia controlul unor asemenea sisteme de la distanţă şi să le folosească ca şi când ar fi ale lor.

După ce pun mâna pe sistemele victimelor, care rulează în acest caz sistemul de operare Linux, hackerii instalează ilegal o aplicaţie şi minează pe termen nedefinit criptomoneda Monero.

Astfel, dispozitivul infectat nu va mai funcţiona în parametrii optimi, se va deteriora accelerat, serviciile găzduite pe serverele infectate vor funcţiona mai prost, iar consumul de energie electrică plătit de victimă va creşte.

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat şi uneltele pe care răufăcătorii le folosesc în mod fraudulos. Astfel, atacatorii au dezvoltat un program care urmăreşte să ghicească parolele slabe folosite la protocolul prin care se face conectarea de la distanţă la un server, iar odată intraţi în sistem instalează o aplicaţie modificată ce foloseşte puterea de procesare pentru minarea de criptomonede.

Programul cu care atacatorii scanează internetul pentru a găsi dispozitive vulnerabile conţine cuvinte sau propoziţii într-un amestec de engleză şi română, numele programului cu care sparg parolele fiind tocmai diicot brute. În cadrul investigaţiei, cercetătorii Bitdefender au descoperit că inclusiv în comentariile din aplicaţii, hackerii folosesc nume româneşti.

Victimele pot depista că dispozitivele lor sunt folosite abuziv de către terţi pentru a mina criptomonede atunci când constată că acestea nu mai funcţionează corespunzător.

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă folosirea unor parole unice şi complexe care să nu poată fi sparte prin încercări repetate, dar şi închiderea protocoalelor de comunicare pe care nu le folosesc în mod uzual.

Administratorii sistemelor care constată funcţionarea greoaie a sistemelor trebuie să înlăture toate fişierele instalate de către atacatori pe dispozitivul infectat şi să se asigure că iau toate măsurile pentru combaterea infectării.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...