VIDEO Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Salvamarii sunt revoltați: „Eu n-am să crucific litoralul românesc”

Data actualizării: Data publicării:
Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră.
Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Foto: Captură Digi24

Revoltă pe litoral, după ce în Marea Neagră și-au făcut apariția mai multe geamanduri noi în formă de cruce. Bornele portocalii, pe care este scris și numărul morților înecați în Marea Neagră, au stârnit un val de reacții printre salvamari, care spun că acestea sunt periculoase și inestetice.

Autoritățile spun că geamandurile în formă de cruce au rolul de a speria turiștii și de a-i face să nu se mai aventureze în larg. Pe geamanduri este trecut numărul persoanelor care au murit înecate anul trecut și este inscripţionat mesajul „Fără aventură după geamandură”.

Salvamarii spun, dimpotrivă, că geamandurile sunt periculoase.

„Asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă. Doar să respecți apa și ce spune salvamarul și mergi liniștit după un concediu frumos, nu să vezi cruci la 5 metri de cearșaful tău cum se bălăngăne în apă”, spune Gabriel Bălan, președintele Asociației Salvamarilor.

„Sunt niște chestii tăioase, ascuțite, care sunt prinse în nituri. Dacă e val și te duce valul în aia, te poți tăia, te poți lovi!”, adaugă el.

„La Constanța și Mamaia așa ceva nu o să montăm! Eu să crucific litoralul românesc n-am să fac, a mai spus Bălan.

O astfel de geamandură a fost deja montată la Eforie Nord, dar partea superioară, în formă de cruce, s-a rupt deja, din cauza valurilor puternice.

Salvamarii din majoritatea stațiunilor de pe litoral refuză să monteze aceste geamanduri, spunând că sunt inestetice și periculoase.

Aceste geamanduri au fost donate salvamarilor de către Fundația SMURD.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri