Foto BNR lansează 3 monede aniversare, cu tema "200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu". Cea din aur costă 15.600 de lei

Data publicării:
moneda aniversare din aur avram iancu
Moneda aniversară din aur va avea valoarea nominală de 500 de lei și va costa 15.600 de lei, exclusiv TVA. Sursa foto: BNR

Banca Națională a României lansează, luna aceasta, o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat cu tema "200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu". Dacă tirajul pentru monedele din argint și tombac cuprat va fi de 5.000 de bucăți, pentru moneda din aur, al cărei preț va fi de 15.600 de lei, BNR va emite doar 1.000 de piese. Acestea vor fi disponibile spre cumpărare din 17 aprilie, ora 09:00, anunță Banca Națională a României.

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. BNR lansează, luna aceasta, o emisiune numismatică de colecție. Este vorba despre trei monede aniversare din aur, argint și tombac cuprat. 

monede aniversare avram iancu
Monede aniversare "200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu". Sursa foto: BNR

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

monede aniversare bnr
Emisiune numismatică cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Sursa foto: BNR

Aversul monedei din aur prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”

Aversul monedei din argint prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Reversul comun al monedelor din aur, argint și tombac cuprat redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu și anii între care a trăit acesta „1824-1872”.

"Monedele din aur, argint și tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central", transmit reprezentanții BNR într-un comunicat de presă.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese.

Preţurile de vânzare pentru monedele de colecție sunt:

  • 15.600,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
  • 490,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
  • 190,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri