Castraveţii româneşti, la preţ dublu în pieţe. Ce a provocat creșterea

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_1013300770

Castraveţii româneşti au ajuns în pieţele din toată ţara, dar la preţ dublu faţă de producător. Asta în primul rând din cauza intermediarilor, dar şi a temperaturilor scăzute din luna martie. Tot din lipsa căldurii, recolta de anul acesta este aproape la jumătate faţă de cea de anul trecut.

Giani Filimon a plantat în solar, la începutul lunii martie, două mii de fire de castraveţi, iar până acum a recoltat 500 de kilograme. Legumele le vinde en-gros în piaţa din Matca, acolo unde sunt încărcate zeci de tiruri care distribuie apoi marfa în toată ţara. Preţul castraveţilor variază de la o zi la alta.

Giani Filimon, producător: 6, 7 lei. Aşa a fost la început. A căzut şi la 3 lei într-un timp, a fost un val de căldură. Preţurile sunt bune. Nu ştim ce o fi pe viitor. Dar este timp să se dea cu 10 lei sacul, cum a fost în fiecare an.

Producător: Au plecat de la 7 lei înainte de Paşte şi acum preţul e bun: 4 lei, 5 lei. Cred că o să culeagă toată lumea şi o să fie preţul mai jos aici.

Gheorghiţă Borza, legumicultor: Dacă va fi cald şi creşte producţia automat şi preţurile vor merge în jos. În principiu, în timpul verii când este producţia foarte, foarte mare scade şi până la 50 de bani.

Preţurile cresc mult pe drumul dintre producător şi magazin.

Haralambie Pricope, legumicultor: Automat de aici pleacă un preţ mult mai mic faţă de ce se vinde la tarabă din cauză că marfa merge prin cel puţin două mâini, intermediarii care apar, automat preţul urcă. A fost 4,5 lei, 4,70 şi la tarabă poată să ajungă la 9 lei. Din cauză că sunt intermediarii care apar.

Şi recolta este cu aproape 40% mai mică faţă de anul trecut. Iarna lungă şi lipsa căldurii au afectat, însă, plantele.

Giani Filimon, producător: Din cauza condiţiilor care au fost nefavorabile, au rod mai puţin. Ăsta e un castravete care nu mai... trebuie să-i ciugulim, să dăm drumul să se facă alţii.

Dorinel Condurache, producător: Nici la jumătate nu este. Anul trecut, pe timpul acesta, adunam 3 tone, am undeva la 12.000 de plante, şi acum 700 de kile, 500 de kile.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
PIATA
Cumpărături pe ultima sută de metri pentru masa de Paşte. Cât costă carnea de miel şi zarzavaturile
carne miel piata pasti mediafax
Cât costă kilogramul de miel și zarzavaturile
Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...