Banca J.P.Morgan vrea monedă după modelul Bitcoin

Data publicării:
bitcoin

La fel ca Bitcoin, sistemul J.P.Morgan ar permite utilizatorilor să efectueze plăţi electronice anonime pe internet, fără să fie nevoiţi să-şi dezvăluie numele, numărul contului sau să plătească comisioane, arată documentele depuse pentru obţinerea patentului, potrivit Financial Times.

Sistemul J.P.Morgan prevede crearea de „bani virtuali” care vor fi păstraţi într-un portofel online, asemănător cu fişierele utilizate pentru bitcoin.

Metoda băncii vizează, de asemenea, înfiinţarea unui registru public al tranzacţiilor realizate cu această tehnologie - caracteristică din nou similară Bitcoin.

Cererea J.P.Morgan pune în lumină cursa dintre marile bănci, operatorii de carduri şi companii precum Google, Apple şi PayPal, toate dornice să obţină un profit cât mai mare pe piaţa în expansiune a serviciilor de plăţi online.

Graba de a prinde trenul este justificată în contextul acestei popularități în creștere a monedei virtuale. Însă, de fapt, intențiile sunt mai vechi. JPMorgan a depus o aplicație pentru un patent similar în 1999. Potrivit unor surse din bancă, ideea plăţilor anonime a reapărut în 2003 și de-a lungul anilor s-a tot discutat pe această temă.

Abia acum devine realitate această idee, când lumea s-a obișnuit cu ideea unei monede virtuale. Și riscul cel mai mare este ca Bitcoin să fie urmată de zeci de monede de plată. La început, sistemele vor fi limitate, dar odată cu răspândirea lor se poate pierde controlul. În lipsa unor reglementări clare, masa monetară nu este limitată, valoarea se poate multiplica fără o bază reală. Se poate crea foarte ușor inflație. Practic, băncile comerciale vor avea posibilitatea să emită monedă, un drept rezervat băncilor centrale. Foarte ușor se pot crea bule speculative.

Ultima criză a fost generată tot de o formă de bani virutali, chiar dacă în alt sens. Activele erau umflate doar pentru că erau împachetate frumos. Era vorba de produse financiare derivate bazate inițial pe un activ suport cu care de fapt nu mai aveau nicio legătură. Apoi castelul de cărți s-a prăbușit. Și problema cea mare este că găurile făcute de acest gen de bani virtuali sunt acoperite cu bani cât se poate de reali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...