Banca Transilvania vrea să cumpere Bank of Cyprus

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-07-14h46m25s9

Dacă banca va fi preluată, atunci banii acestora ar fi în totalitate protejați de fondul de garantare a depozitelor din România. Aceasta este de fapt miza BNR care nu vrea să aibă probleme în sistemul bancar românesc. În caz contrar, depozitele ar cădea sub incidenţa deciziilor din Cipru care prevăd o taxare de până la 60 la sută a depozitelor de peste 100.000 de euro.

Banca Transilvania şi-a manifestat repede interesul pentru cumpărarea sucursalei Bank of Cyprus, scrie Ziarul Financiar. De altfel, relaţia dintre cele două bănci este foarte strânsă. Banca cipriotă deţine aproape 10 la sută din Banca Transilvania. Ciprioţii voiau în 2010 să-şi majoreze participaţia la 20 la sută, dar planurile lor nu s-au concretizat. Apoi criza s-a acutizat, iar priorităţile au devenit altele decât expansiunea.

Portofoliul din ţară al Bank of Cyprus ar fi râvnit de mai multe bănci. Cel mai important activ al sucursalei este un împrumut de 100 de milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott. Bank of Cyprus are indirect 35 % din societatea care administrează hotelul.

Banca cipriotă a mai dat împrumuturi şi unor centre comerciale precum Liberty Center din Bucureşti sau Argo din Oradea. În plus, portofoliul de credite acordate populaţiei sunt performante.

Potrivit ultimelor date, Bank of Cyprus avea depozite de 245 de milioane de euro. Multe dintre acestea sunt făcute de persoane sau firme cu legături cu Cipru. Banca a atras însă şi depozite de la populaţie, prin dobânzi peste media pieţei.

Toate acestea fac din Bank of Cyprus o achiziţie bună. Preţul nu este important în sine, ci pe banii pe care cumpărătorul trebuie să-i dea celor care îşi vor retrage depozitele de la Bank of Cyprus. Alte costuri pentru cumpărător vin şi cu finanţarea creditelor preluate. În ansamblu, tranzacţia ar depăşi suma de 200 de milioane de euro, arată estimările Ziarului Financiar.

Şi nu sunt multe bănci care pot susţine o asemenea achiziţie, mai ales că anul trecut a venit cu pierderi de jumătate de miliard de euro pentru băncile din România. Banca Comercială Română ar fi şi ea interesată de preluarea sucursalei Bank of Cyprus, scrie aceeași sursă.

Bank of Cyprus trebuie să-şi găsească un cumpărător în mai puţin de o săptămână. În tot acest timp, operaţiunile băncii sunt suspendate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri