Cum a pierdut peste noapte un magnat al criptomonedelor 94% din avere. Companiile sale de miliarde de dolari nu mai au nicio valoare

Data actualizării: Data publicării:
Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried era considerat un J.P. Morgan al pieței cripto, fiind dispus să își folosească averea uriașă pentru a salva industria de la colaps, dar în ultimele zile, a devenit clar că firma sa era cea care avea nevoie să fie salvată. Foto: Profimedia Images

Directorul executiv al FTX – o platformă de schimb de criptomonede, Sam Bankman-Fried, care deținea luni active în valoare de 16 miliarde de dolari la începutul săptămânii, și-a văzut marți averea redusă cu 94%, până la valoarea de 1 miliard de dolari, scrie Business Insider. Aceasta reprezintă cea mai mare prăbușire peste noapte a averii unui miliardar înregistrată vreodată.

Miliardarul de 30 de ani era considerat un J.P. Morgan al pieței cripto, fiind dispus să își folosească averea uriașă pentru a salva industria de la un colaps total, dar în câteva zile, a devenit clar că firma lui Bankman-Fried avea și ea nevoie să fie salvată.

Co-fondatorul FTX a anunțat că firma pe care o conducea a fost vândută companiei rivale Binance cu scopul de a ameliora o criză severă de lichiditate. Bankman-Fried deținea 53% din FTX – acțiuni în valoare de 6,2 milioane de dolari, în timp ce alte 7,4 miliarde din averea sa proveneau de la casa de tranzacționare Alameda Research, potrivit Bloomberg.

După vânzarea FTX, indicele de avere Bloomberg evaluează acum atât FTX, cât și Alameda la 1 dolar fiecare, ștergând astfel cea mai mare parte din averea lui Bankman-Fried.

Zuckerberg-Musk-Bezos
Mark Zuckerberg, Elon Musk și Jeff Bezos au avut și ei zile în care au pierdut sume enorme de bani, dar averile lor au fost afectate într-o proporție mult mai mică decât cea a lui Bankman-Fried. Colaj foto: Profimedia Images

Cele mai mari pierderi suferite în mai puțin de 24 de ore de Zuckerberg, Musk și Bezos 

Astfel de pierderi bruște și de amploare au loc destul de des în lumea celor mai bogați oameni de pe planetă, dar până acum nu s-a mai întâmplat ca un miliardar să se despartă de o proporție atât de mare din averea sa într-o singură zi.

Fondatorul Meta, Mark Zukerberg, a pierdut 29 de miliarde de dolari pe 3 februarie, dar averea sa era estimată la 84,3 miliarde de dolari după pierderile suferite.

Fondatorul Tesla și SpaceX și noul director executiv al Twitter, Elon Musk, a pierdut 50 de miliarde în două zile după ce i-a întrebat pe utilizatorii platformei sociale pe care a cumpărat-o luna trecută dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile pe care le deține în compania care produce mașini electrice – cu toate acestea, Musk era în continuare cea mai bogată persoană din lume la sfârșitul acelei săptămâni.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut și el 36 de miliarde de dolari peste noapte în 2019, după ce a renunțat la 25% din acțiunile pe care le deținea în compania de comerț online pentru a soluționa divorțul de fosta soție MacKenzie Scott.

Bill-Hwang
Bill Hwang este acuzat de procurorii americani că și-a „umflat” portofoliul pentru a putea împrumuta mai mulți bani de la bănci. Captură foto: Twitter / @TrungTPhan

Investitorul american care și-a pierdut întreaga avere de 20 de miliarde de dolari în două zile 

Un miliardar care a fost destul de aproape de recordul negativ al lui Bankman-Fried a fost investitorul american Bill Hwang, care în martie 2021 și-a pierdut întreaga avere de 20 de miliarde de dolari în două zile, după ce compania sa Archegos Capital Management nu a mai putut să-și plătească datoriile.

Pierderile suferite de Bankman-Fried au venit într-un an în care piața monedelor digitale s-a depreciat cu 600 de miliarde de dolari. Changpeng Zhao, fondatorul Binance – compania care a cumpărat FTX, a pierdut 79,4 miliarde de dolari din avere anul acesta din cauza prăbușirii criptomonedelor, potrivit Bloomberg.

Prăbușirea valorii acțiunilor FTX arată „cât de fragilă este această lume”, a spus Paul Gulberg, analist Bloomberg Intelligence, care a descris situația ca fiind „foarte surprinzătoare” și „înfricoșătoare”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri