Burduja: „Cei care au crezut că pot prelua puterea călărind tigrul au ajuns să fie mâncați de tigru. Și ursul ne poate mânca”

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. FOTO: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că războiul din Ucraina a creat contextul ca România și întreaga Europă să renunțe la dependența de gazul rusesc. În același timp a făcut trimitere la un citat al lui John F Kennedy: „Cine crede că poate prelua puterea călărind tigrul ajunge să fie mâncat de tigru. Acelaşi lucru i se poate aplica şi unui urs”. Din discursul său s-ar putea înțelege că Rusia ar putea fi ursul și invocă relația apropiată a Ungariei cu țara condusă de Putin. Asta după ce oficialii ungari au declarat că, atunci când afară e frig, și gazul rusesc e bun.

„La Bruxelles și în alte locuri unde nu se înțelege foarte clar că nu poți face tranziţia către verde doar cu energie verde, într-adevăr ar fi nevoie de o producție foarte mare. Și ar fi prostește să renunțăm la cărbune, energie nucleară, gaze naturale”, a spus Burduja.

„Trebuie să scoatem politica din energie, dar este imposibil să scoatem geopoltica. Invazia Rusiei în Ucraina a creat contextul în care să eliminăm definitiv dependenţa de gazul rusesc”, a explicat ministrul.

„Știți, există un discurs celebru al lui John F. Kennedy: „Cei care au crezut că pot prelua puterea călărind tigrul au ajuns să fie mâncați de tigru.” Putem să înlocuim tigrul cu ursul. Dar nu ar trebui, pentru că și ursul ne poate mânca”, a mai spus Burduja.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri