CAMERA ASCUNSĂ. Pâine vândută la negru. Multe magazine eliberează bon doar la cerere

Data publicării:
paine

O demonstrează un experiment realizat de o echipă a Digi24 Timișoara, care a mers în câteva magazine şi a cumpărat produse de panificație. Urmăriţi un material filmat cu o cameră ascunsă!

Vânzătoare: Nu sunt scumpe (n.r. pâinile). Un leu și 80 de bani. Mai ieftin de atât...

Reporter: Mai trebuie și un bon.

Vânzătoare: Da.

La cerere. Aşa se dau bonurile fiscale la pâine. În unele magazine eşti norocos dacă primeşti măcar rest.

Reporter: O pâine, cea mai ieftină.

Vânzătoare: Cu 1,80 lei.

Reporter: Vă dau așa... e bine?

Vânzătoare: De rest vă dau bombonele?

Reporter: Două bombonele.

Reporter: Mi-ar trebui și bon.

Vânzătoare: Da.

Vânzătoarele se arată deranjate atunci când clientul cere bon fiscal. Deşi, sunt obligate prin lege să elibereze chitanţă la fiecare produs cumpărat.

Din cele cinci magazine vizitate de echipa Digi24, în care a cheltuit 10 lei pentru a cumpăra cinci pâini, o singură vânzătoare a oferit bon fiscal fără să i se ceară. Pentru celelalte patru pâini a trebuit ca reporterul să solicite aceste documente, fără de care cei opt lei nu ar fi apărut în evidențele contabile, iar statul român nu și-ar fi încasat cei 9% din contravaloarea produsului de panificație.

Pe de altă parte, polițiștii din Timiș au verificat depozitele și transporturile de cereale și au descoperit, din nou, nereguli.

„Transportau 69 de tone de grâu fără documente legale, fapt pentru care au procedat la sancționarea contravențională a acestora și ridicarea cerealelor în vederea confiscării”, spune Mirela Drăghicioiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș.

Guvernul a redus TVA la pâine pentru a diminua evaziunea fiscală din domeniu. Estimările arată că statul pierde anual 300 de milioane de euro din necolectarea taxelor din morărit şi panificaţie. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Un român consumă, în medie, 97 de kilograme de pâine într-un an. Adică de două ori mai mult decât danezii şi de aproape şapte ori mai mult decât britanicii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri