Banii în mișcare. Cum să faci cumpărături și să beneficiezi de reduceri

Data actualizării: Data publicării:
cumparaturi rationale
Cum să faci cumpărături raționale Foto: Guliver/GettyImages

Vorbim mai departe despre principiul numărul 8 pentru dobândirea independenței financiare: realizarea și respectarea unui BUGET pentru gestionarea CHELTUIELILOR, conform unui plan.

Așa cum am subliniat prin regula nr. 5 – prima dată trebuie să te plăteșți pe tine. Imediat după încasarea salariului, economisește măcar 15%-20% într-un cont separat pentru investiții diversificate.

O practică foarte eficientă este AUTOMATIZAREA. De exemplu, puteți automatiza transferul lunar, din contul de salariu către contul de economii, achiziția lunară de unități de fonduri de investiții sau contribuția lunară la un fond de pensii de Pilon III. Apoi, pentru diferența rămasă, ține evidența cheltuielilor. În acest mod veți șți pe ce produse și servicii cheltui banii în fiecare lună și poți realiza economii reducând anumite cheltuieli care nu sunt necesare. De ajutor sunt extrasele de cont și aplicațiile de internet banking, care îți prezintă repartizarea cheltuielilor realizate în decursul unei luni pe categorii de produse sau destinațîi.  

Degeaba faci bani dacă îi cheltui iresponsabil

Degeaba faci bani, dacă nu ai bani și îi cheltui IRESPONSABIL. Este foarte important să știi ce vrei de la viață și să acționezi în acest sens. Stabilește o alocare strategică a cheltuielilor anuale. Spre exemplu, tu știi cât cheltui în fiecare an pentru educație, mâncare și utilități, casă, relaxare și sport sau fapte de caritate?

Dacă NU știi, este timpul să îți faci un asemenea buget. Spune-mi 3 lucruri despre tine și o să-ți spun cine eșți cu ADEVĂRAT:

În primul rând, venituri și cheltuieli, adică cum obții banii și pe ce îi cheltui?

Apoi, cum îți petreci timpul, adică cum arată o zi obișnuită din viața ta?

În al treilea rând, care sunt prietenii tăi?

Banii, timpul și prietenii – trei alegeri importante în viață! Aceste aspecte se reflectă, INVARIABIL, asupra modului în care îți administrezi cheltuielile.

Rectificarea bugetară se poate aplica și propriilor bani

Cele mai bune practici recomandă să îți construiești o alocare strategică a cheltuielilor anuale. Apoi, verifică măcar trimestrial că alocarea respectivă se respectă, deoarece săptămânal sau lunar este mai greu să controlezi din cauza sezonalității sau evenimentelor neprevăzute.

Spre exemplu, dacă în trimestrul anterior descoperi că ai cheltuit prea mult pe îmbrăcăminte sau HoReCa, atunci poți regla în următoarele luni prin mult cunoscuta „rectificare bugetară”.

Deși toate aceste bune practici sunt intuitive și logice, implementarea acestora în viața reală este mai dificilă din cauza unor blocaje sau tipare de comportamente. Haideți să vedem câteva dintre cele mai importante provocări și cum pot fi ele depășite.

Mergi la cumpărături cu o listă și nu zăbovi prea mult!

În primul rând, lista de cumpărături. Pentru a evita cheltuielile din impuls și a nu achiziționa lucruri de care nu ai nevoie, este indicat să mergi întotdeauna la cumpărături cu o listă și să cumperi doar ce este acolo.

În al doilea rând, stabilește-ți un timp-limită în supermarket sau mall, să spunem, o oră.

Dacă nu reușeșți să cumperi și să plăteșți toate cumpărăturile în maximum 60 de minute, atunci îți propui să lași tot în coș și să pleci. Dacă te vei ține de această regulă, cu siguranță vei cumpăra mai puține lucruri și vei deveni și mai eficient când faci cumpărăturile. 

În al treilea rând, nu uita de bugetul MAXIM alocat pentru categoria respectivă de produse. Acest buget trebuie respectat și nu trebuie depășit indiferent de tentațiile din jur.

Fă diferența dintre nevoie și tentație!

Apropo de tentații, una dintre atracțiile importante se referă la etichetele mari de reduceri comerciale. Aici, trebuie să faci diferența dintre NEVOIE și DORINȚE. Faptul că un produs este la PREȚ REDUS nu înseamnă că AI NEVOIE DE EL.  Este important să urmăreșți produsele de care chiar ai nevoie și să planifici achiziția acestora într-o perioada de reduceri. 

În acest sens, comerțul online este cel mai eficient, deoarece poți adaugă produsele respective într-un coș al dorințelor și vei fi notificat automat pe telefon când prețul acestora este diminuat. De asemenea, prin comerțul online poți să compari foarte ușor, printr-un simplu click, prețul anumitor produse similare din mai multe surse. Cumpără online și vei câștiga bani și timp!

Cu atâtea reclame în jurul nostru, este foarte ușor să fim seduși de diferite produse sau bunuri, care de fapt nu ne trebuie. Totuși, ajungem să ni le dorim, pentru că le vedem la alții sau avem impresia că ele ne vor face mai fericiți. De aceea, este bine să te gândeșți de fiecare dată, înainte de a cumpăra ceva, dacă ai cu adevărat nevoie de acel obiect sau serviciu și dacă ți-l permiți. De cele mai multe ori îți vei da seama că poți trăi foarte bine și fără el și astfel nu vei mai risipi bani pe obiecte care nu îți trebuie.

Partenerii noștri