7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față. Un furnizor de energie crește prețul de zece ori

Data actualizării: Data publicării:
contoar de energie electrica
Un furnizor de pe piața de energie și-a anunțat prețul de 7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Un furnizor de pe piața de energie și-a anunțat prețul de 7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față, care este, în funcție de consum, între 68 de bani și un 1,3 lei. Prețul gigantic ar urma să intre în vigoare de la anul, când va expira plafonul actual. 

Unul dintre furnizori și-a anunțat deja prețul de după expirarea plafonării. Firma are o ofertă de 7 lei/kwh, scrie Economica.net. Asta înseamnă o factură de zece ori mai mare decât în momentul de față.

Mihai Nicuț: "Sunt furnizori care spun doar că prețul se va modifica, dar nu spun și cum, sunt alți furnizori care spun că prețurile se vor modifica în funcție de cotația pieței spot din luna precedentă, piața pentru ziua următoare, este singura piață care mai funcționează în România, cea în care se vinde curent de pe azi pe mâine."

Experții spun însă că prețurile ar urma să scadă anul viitor. Pe bursă, în momentul de față, kilowattul este mai mic decât plafonul oferit de stat.

Dumitru Chisăliță - preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă: "Dacă ne uităm strict la prețurile de pe bursă, prețurile sunt în scădere. E adevărat, nu o scădere dramatică, o scădere ușoară față de zilele de astăzi, dar totuși dramatică ceea ce înseamnă momentul în care s-a introdus plafonarea."

Până în martie anul viitor, prețurile sunt plafonate. 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kwh, 80 de bani între 100 și 255 kwh/lună și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kwh/lună.

Prețul este plafonat nu doar pentru consumatori, ci și pentru furnizori. Valoarea unui megawatt pe piața angro este în momentul de față plafonat la suma de 450 de lei. Pe lângă prețul de achiziție, în factura la energie se regăsesc și taxele aferente.

Urluescu Laurențiu, de la Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER): "Prețul la consumatorul final, pe lângă energie pură, luată de pe piața angro, mai are și alte taxe, tarife, cum ar fi: tarifele de distribuție, de transport, componentele de furnizare, certificate verzi, componente cogenerare, acciză, TVA".

În România, piața furnizorilor de energie este una liberă, ceea ce înseamnă că toți cetățenii își pot alege furnizorul cu care să colaboreze.


Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri