Hidroelectrica ar putea ieşi miercuri din insolvenţă. Guvernul se obligă să listeze imediat la bursă 10% din acţiuni

Data publicării:
hidroelectrica

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în urmă cu exact un an. Administratorul judiciar a identificat nouă motive pentru care compania a ajuns în această situaţie. Printre ele, contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi, care cumpărau energie la preţuri preferenţiale şi care au adus pierderi de peste 1 miliard de euro. La acestea se adaugă şi seceta, care a redus producţia la un nivel minim istoric.

În cele mai multe cazuri însă, vinovatul este însă unul singur: „Din cele nouă cauze identificate la Hidroelectrica ca fiind responsabile cu această stare de lucruri, opt cauze sunt imputabile unui management care a fost girat de statul român sau a unor măsuri legislative luate de statul român”, a explicat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Pentru a pune compania pe picioare, producătorul de energie a denunţat contractele păguboase încheiate cu aşa-zişii „băieţi deştepţi” şi a dat afară peste 600 de angajaţi. Printre ei se află şi zece femei aflate în concediu pre şi postnatal, ceea ce a generat un întreg scandal. Deşi Codul Muncii interzice concedierea salariatelor gravide sau aflate în concediu de maternitate, Remus Borza susţine că prevederile nu se aplică şi în cazul companiilor aflate în insolvenţă:

„Cu toate că articolul 60, alineatul 1, din Codul Muncii stabileşte interdicţii la concedierea salariaţilor în cazul în care femeia salariată este gravidă, în concediu de maternitate sau de creştere a copilului, alineatul 2 al articolului de mai sus derogă de la dispoziţiile primului alineat în situaţia în care angajatorul este supus insolvenţei, împrejurare în care se află şi Hidroelectrica SA”, se arată într-un comunicat de presă remis în 19 iunie de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

De când este în insolvenţă, producătorul de energie a trecut de pe pierdere pe profit. În primele patru luni ale acestui an, a acoperit gaura de aproape 40 de milioane de euro înregistrată anul trecut:

- 2012: -38,1 milioane euro

- Ianuarie - aprilie 2013: +44,4 milioane euro. 

Şase cauze ale intrării în insolvenţă a Hidroelectrica

- Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi”.

- Achiziţionarea energiei de la producătorii de termoenergie sau de la terţi.

- Vânzarea de energie pe piaţa reglementată la tarife sub preţul de cost.

- Costurile majorate cu apa uzinată.

- Seceta.

- Managementul defectuos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri