L. Orban: În 2003, UE ne-a spus că o să mai stăm pe la ușă, dacă semnăm contracte cu chinezii

Data publicării:
orban

Premierul Victor Ponta a efectuat, de curând, o vizită în China, unde a discutat despre o eventuală investiție chineză în România, asiaticii fiind interesați de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Tăriceanu, Ludovic Orban, a comentat la „Jurnalul de seară”, planul de investiții al guvernului, vorbind și despre bariera legislației europene atunci când vine vorba despre firmele din afara Uniunii.

Un lucru m-a îngrijorat încă de la adoptarea bugetului. S-au redus investițiile publice față de anul trecut. De la aproape 11 la sută din PIB, la aproape 8 la sută din Produsul Intern Brut. Atunci când reduci investițiile în buget, nu dai un semnal că vrei să faci cu adevărat o politică de dezvoltare”, a spus Ludovic Orban.

A atrage investiții înseamnă să aduci investiții private, în special externe. Eu nu m-aș împăuna, ca și guvern, dacă o firmă își extinde activitatea și își crește numărul de angajați. Dacă, în schimb, semnezi un memorandum cu o firmă care vine și investește în România și determină ca firma să pornească o investiție de la firul ierbii, asta e cu totul altceva. Dacă visează (n.r premierul Victor Ponta) și se bazează în declarațiile pe care le face pe deplasarea domniei sale în China și pe ce o să vină chinezii să investească în România, am niște lucruri de spus. Chinezii au mai vrut să vină să investească aici și a fost la limita unui incident diplomatic. În 2003, dacă țin bine minte, premierul sau vicepreședintele Chinei au venit în România și urmau să semneze contractele de investiții pe două sau trei obiective și li s-a spus că nu se mai pot semna, pentru că a spus UE că dacă semnăm, mai stăm și noi pe la ușă un pic”, a povestit Ludovic Orban.

„În discuțiile directe pe care le-am avut cu investitori chinezi, le-am spus că foarte bine, să investească, dar că noi trebuie să respectăm legislația europeană în ceea ce privește achiziția și derularea contractelor. M-au întrebat: păi nu semnăm contract direct? Le-am zis că nu se poate, pentru că România poate fi sancționată din această cauză. Dacă o firmă nouă vine și vrea să participe la o licitație, nu prea poate, pentru că nu îndeplinește condițiile de similaritate, de experiență, cifră de afaceri în domeniul respectiv. Ei trebuie să vină în asociere cu o firmă care îndeplinește aceste condiții. Mă îndoiesc că există firme chinezești care vor să se asocieze cu firme care operează pe piața românească, dar poate o fi găsit premierul Ponta”, a spus fostul ministru al Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...