Minerii lasă aurul pentru grafen

Data publicării:
grafen

Anul trecut, în octombrie, preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Universitatea din Manchester, cea în care cercetătorii englezi au reuşit să izoleze pentru prima oară grafenul, în 2004. Format din atomi de carbon ca diamantul şi cărbunele, grafenul este cel mai subţire material şi are o conductivitate electrică foarte mare, aşa că poate fi folosit pentru îmbunătăţirea bateriilor. De aceea interesul Chinei pentru acest material este foarte ridicat. Mai ales că minerii chinezi sunt cei mai mari producători de grafit, materialul din care sunt realizate minele creioanelor şi care poate fi folosit şi la producţia grafenului.

Însă China nu este singura care încearcă să dezvolte acest material. Potrivit Bloomberg, compania minieră australiană Talga Resources a renunţat să mai caute aur în subteran după ce a descoperit un zăcământ de grafit foarte pur în Suedia, la nord de cercul Polar. Compania va investi în 20 de milioane de dolari în dezvoltarea minei şi a unei fabrici capabile să producă începând cu 2014 46.000 de tone de grafit pe an şi 1.000 de tone de grafen.

Investiţia relativ mică s-ar putea dovedi foarte profitabilă. O tonă de grafen costă 30.000 de dolari, dar compania australiană spune că poate să producă materialul pentru doar 352 de dolari pe tonă.

Dar deocamdată cei de la Talga Resources nu au garanţia că va exista cerere pentru grafenul pe care plănuieşte să îl producă în Suedia. La 30.000 de dolari pe tonă materialul continuă să fie prea scump pentru producţia de acumulatori. În plus, tehnologiile capabile să exploateze la maximum conductivitatea mare a grafenului sunt încă la început.

Totuşi, industria auto are nevoie de baterii din ce în ce mai puternice pentru maşinile electrice. Iar grafenul poate fi o soluţie deoarece proprietăţile sale permit atât o autonomie mai mare a acumulatorilor cât şi încărcarea lor mai rapidă. Însă sectorul maşinilor electrice nu are încă o direcţie clară din punct de vedere tehnologic. În vreme ce Tesla mizează pe alimentarea maşinilor cu baterii, producătorii japonezi, mai ales Toyota, mizează pe dezvoltarea unor propulsii pe hidrogen care nu ar avea nevoie de grafen şi caracteristicile sale miraculoase. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de George Simion faţă de Ilinca, în secţia de votare! Imaginile vorbesc de la sine
Digi FM
George Simion, ironizat de români după ce a declarat că este câștigător al acestor alegeri: „De ce fugem de...
Pro FM
Ani la rând s-a spus că e de nerecunoscut, iar acum pare să fi renunțat la fillere. Madonna, apariția care...
Film Now
Ana de Armas, impecabilă într-o rochie albă care i-a subliniat perfect silueta. Prima declarație despre Tom...
Adevarul
Alegerea noului președinte român, analizată de presa din toată lumea. „România se află la răscruce de drumuri”
Newsweek
Care pensionari vor avea pensiile tăiate cu 3.000 lei după o nouă recalculare? Se știe ce au muncit
Digi FM
Fericiți și emoționați. Jennifer Lawrence și Robert Pattinson, ovaționați nouă minute la Cannes pentru „Die...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Fran Drescher, reuniune emoționantă cu mama ei din "Dădaca". Renee Taylor are 92 de ani și a rămas o femeie...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...