Produse chinezești de 200 miliarde de dolari, tarifate cu 10%. Chinezii: sancțiunile nu vor funcționa

Data actualizării: Data publicării:
statele unite china

Donald Trump impune Chinei tarife de 10% pentru produse chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari.

Preşedintele american Donald Trump a escaladat războiul comercial cu China, anunţând tarife de 10% pentru importuri de produse chinezeşti în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari, un oficial chinez afirmând că măsura ”otrăveşte” atmosfera negocierilor, transmite Reuters.

Trump a mai avertizat într-un comunicat publicat luni că dacă China va lua măsuri de retorsiune împotriva fermierilor sau industriilor americane, ”vom aplica imediat faza a treia, respectiv tarife pentru alte importuri, în valoare de 267 de miliarde de dolari”, informează News.ro.

Aceasta ar însemna că virtual toate exporturile chinezești către Statele Unite vor fi tarifate suplimentar, față de momentul declanșării războiului comercial.

China reanalizează un plan de a trimite o delegaţie la Washington pentru noi discuţii, în urma  deciziei Statelor Unite, a relatat marţi South China Morning Post, citând o sursă guvernamentală de la Beijing, amplificând riscul unui război comercial de lungă durată între cele mai mari economii din lume, care ar putea afecta creşterea economiei mondiale.

Acţiunile comerciale ale SUA împotriva Chinei nu vor funcţiona, pentru că China are instrumente fiscale şi monetare ample să suporte impactul, a declarat un oficial din domeniul pieţei obligaţiunilor.

”Preşedintele Trump este un om de afaceri dur şi încearcă să pună presiune pe China, pentru a obţine concesii în partea negociatorilor noştri. Cred că aceste tactici nu vor funcţiona cu China”, a afirmat Fang Xinghai, vicepreşedinte al autorităţii de reglementare a pieţei instrumentelor financiare, la o conferinţă care a avut loc în oraşul port Tianjin.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 14 septembrie, dar nivelul acestora va creşte la 25% până la sfârşitul acestui an, perioadă care dă timp companiilor americane să îşi orienteze reţelele de aprovizionare către alte ţări.

Până în prezent, Statele Unite au impus tarife pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 50 de miliarde de dolari, pentru a presa Beijingul să facă schimbări semnificative în comerţ, transferul de tehnologie şi politicile de subvenţionare a industriei high-tech. China a răspuns cu măsuri proporţionale.

Vicepremierul chinez  urma să convoace o şedinţă în această dimineaţă pentru a discuta despre reacţia guvernului, potrivit Bloomberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri