Promisiunile electorale PSD şi PNL: "Nerealiste, o iluzie"

Data actualizării: Data publicării:
55c7f394682ccf79af1f6a3e

Preşedintele Consiliului Fiscal critică programele economice ale PSD şi PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

55c7f394682ccf79af1f6a3e

Ionuţ Dumitru atrage atenţia la RFI că salariile pot fi majorate doar dacă va creşte şi productivitatea. În plus, majorarea pensiilor nu este realistă, atâta vreme cât nu creşte şi numărul de contribuabili la bugetul asigurărilor sociale, mai declară şeful Consiliului Fiscal, care spune că toate aceste măsuri pot pune în pericol deficitul bugetar.

PSD propune, între altele, în programul său economic creşterea salariului minim la 1.750 de lei şi scutirea unor categorii de pensionari de la plata CASS. De partea sa, PNL promite alocaţii pentru copii de 200 de lei şi dublarea salariilor medicilor până la jumătatea anului viitor.

Ionuţ Dumitru critică toate aceste propuneri: "Pare că toate partidele doresc creşteri de cheltuieli bugetare, reduceri de venituri bugetare, dar nimeni nu spune cum acoperim deficitul bugetar, care e deja foarte înalt".

"Un lucru trebuie să ne fie foarte clar: dacă ar fi posibil să creştem veniturile atât de rapid doar prin simpla intenţie sau doar printr-o Hotărâre de Guvern, nu ar exista vreo ţară pe lumea asta săracă. Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că putem avea creşteri de venituri într-un mod sustenabil numai în măsura în care economia ar produce mai mult şi mai bine şi mai eficient. Deci poţi să ai creşteri de salarii numai dacă lucrul ăsta e însoţit de creştere de productivitate", spune Ionuţ Dumitru.

"Mai toate partidele politice promit creşteri de venituri chiar foarte mari în anumite cazuri, am văzut creşteri de pensii de ordinul 40%-50%, ceea ce dată fiind situaţia sistemului de pensii care e oricum una foarte dificilă deja, pare nerealist complet să crezi că pensiile pot creşte atât de rapid în anii următori, când ai deja un deficit între ceea ce încasezi ca şi contribuţii la bugetul de pensii şi ceea ce plăteşti ca pensie deja de aproape 3% din PIB. A crede că de la momentul ăsta în care ne aflăm acum, foarte dificil, aşa cum menţionam, putem să mai creştem semnificativ pensiile, fără să ai o creştere majoră de număr de contribuabili, care este singura cale şi singura soluţie posibilă şi dezirabilă să mai echilibrăm financiar sistemul de pensii nu poate să fie decât o iluzie", conchide şeful Consiliului Fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Oraşul de sub pământ al României. Parcul de distracţii la peste 100 de metri adâncime cucereşte europenii
Digi FM
Cristian, fost candidat la Primăria Tulcea, s-a sinucis la doar 38 de ani. Mesajul șocant postat pe internet...
Pro FM
Alina Sorescu, îngrijorată pentru fiicele ei, care au petrecut Paștele cu tatăl lor: „M-au sunat speriate”
Film Now
Keith Urban, „îngrijorat” și „frustrat” după decizia luată de soția sa, Nicole Kidman: „Nu a avut timp să se...
Adevarul
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „aduce prejudicii negocierilor de pace”. „Dacă vrea Crimeea, de ce nu...
Newsweek
Poșta schimbă, din nou, data la care livrează pensia pe luna mai. Suspans total pentru pensionari
Digi FM
Cele 10 sfaturi ale papei Francisc pentru o viață cu sens, pace și bucurie
Digi World
Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit „o nouă culoare”. Au numit-o „olo”
Digi Animal World
Câți bani a câștigat un câine de pe Instagram în 2024. Oamenii sunt șocați: „Câștigă mai bine decât mine”
Film Now
Demi Moore, desemnată de People „cea mai frumoasă persoană din lume”, la 62 de ani, după patru decenii la...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...