Live Video&Text Ultimul omagiu adus papei Francisc. Corespondență specială de la Vatican: Imagini din mijlocul pelerinilor care merg să-și ia rămas bun

Sicriul cu trupul Papei Francisc a fost mutat miercuri în Bazilica Sfântul Petru, pentru a permite credincioşilor catolici să îi aducă un ultim omagiu înainte de funeraliile de sâmbătă, la care este anunțată prezența preşedintelui american Donald Trump şi a altor zeci de alţi lideri mondiali. Sicriul a fost depus în faţa mormântului Sfântului Petru şi a impunătorului baldachin al lui Bernini. Înainte de a fi depus în Bazilica Sfântul Petru, trupul papei a fost pregătit să reziste căldurii de primăvară din Roma printr-o procedură specială de îmbălsămare.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Vaticanul anunţă nouă zile de doliu începând de sâmbătă, când au loc funeraliile papei Francisc
ACTUALIZARE 23.30 Vaticanul urmează să respecte nouă zile de doliu după moartea papei Francisc, începând de sâmbătă, ziua funeraliilor, a anunţat Sfântul Scaun miercuri, într-un comunicat, relatează AFP. În cursul acestor „novemdiales”, celebrări solemne vor avea loc zilnic la Bazilica Sf. Petru, până duminică, 4 mai.
Peste 19.400 de persoane s-au recules la sicriul papei Francisc, expus de miercuri dimineaţa la Bazilica Sf. Petru, până la această oră. Valuri de credincioşi continuau să vină la bazilica monumentală
Guvernul României aprobă joi hotărârea prin care instituie doliu național sâmbătă
ACTUALIZARE 20.28 Guvernul adoptă, în ședința de joi de la ora 13.00, o hotărâre prin care în România să fie decretată zi de doliu național sâmbătă, atunci când vor avea loc funeraliile papei Francisc.
„În memoria Sanctităţii Sale Papa Francisc, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, cu completările ulterioare, se declară ziua de 26 aprilie 2025 zi de doliu naţional pe teritoriul României”, prevede hotărârea de Guvern.
În ziua de doliu naţional de pe 26 aprilie toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. Mai mute detalii despre ce conține hotărârea, aici
Mii de jurnaliști sunt acreditați la Vatican pentru funeraliile papei și pentru conclavul ce urmează
ACTUALIZARE 20.25 Aproximativ 2.000 de jurnalişti au obţinut acreditări de la Vatican în ultimele două zile pentru a acoperi funeraliile Papei Francisc şi conclavul pentru alegerea unui nou suveran pontif, transmite miercuri ANSA care citează surse de la Vatican.
Acestora li se adaugă cei aproximativ 500 de corespondenţi de presă care acoperă în mod obişnuit Sfântul Scaun pentru diferite organisme de presă internaţionale.
Corespondență specială de la Vatican: Imagini din mijlocul pelerinilor care merg să-și ia rămas bun de la papa Francisc
ACTUALIZARE 19.40 Mii de pelerini, de toate vârstele, de pe toate continentele, trec prin fața sicriului în care se află trupul neînsuflețit al Papei Francisc. Fostul Suveran Pontif va fi înmormântat, sâmbătă, în Basilica Santa Maria Maggiore.

Cine este Robert Prevost, cardinalul american care a fost ales noul papă. Ce spunea papa Francisc despre el

Ce spune Nicusor Dan despre dezincriminarea consumului de droguri și unde ar trebui să acționeze autoritățile
„O coadă imensă de oameni șerpuiește prin toată Piața Sfântul Petru și mai departe, spre malul Tibrului, iar pelerinii ar putea să ajungă la catafalc și după 12 ore. Dimineața a fost o ceremonie impresionantă. Mii de oameni erau deja în Piața Sfântul Petru. Acum s-au strâns, desigur, și mai mulți. Sunt minutele în care va începe, se deschid porțile și le sunt permise pelerinilor simpli, credincioșilor, turiștilor care au venit în aceste zile să aducă un nou tim omagiu Papei Francisc. Va începe această parte în care ei pot să facă lucrul ăsta. Să știți că primii oameni, primele mii de oameni, s-au strâns încă de la ora 6:00 dimineața. Îi vedeți însă în continuare venind și, dacă îmi permiteți și mă însoțiți puțin așa, în cealaltă parte a a pieței, e doar un loc prin care se intră. O să vedeți imediat cum arată coada de oameni care așteaptă să se alăture celor din piață. E impresionant, sunt imagini impresionante, sunt și momente pline de emoție pentru foarte mulți dintre cei veniți aici. Se spun rugăciuni, se și plânge”, a relatat de la fața locului jurnalistul Digi24 Claudiu Pândaru.
El a vorbit despre moștenirea pe care o lasă în urmă fosutl Suveran Pontif.
„Dar în același timp e e și foarte mult optimism, pentru că Papa Francisc a lăsat în urmă o moștenire extrem de importantă, nu doar pentru lumea creștină și pentru întreaga lume. Papa Francisc, să ne aducem aminte, a fost un avocat vocal al păcii. Pacea e unul dintre coordonatele pontificatului său. A condamnat repetat industria armelor și spunea la un moment dat în felul următor chiar chiar o să pomenesc citatul ăsta, fiindcă e relevant - fiecare război lasă lumea mai rea decât a găsit-o. Războiul din Ucraina, izbucnit în 2022, a fost în atenția sa și deși a fost criticat uneori pentru că nu a numit direct agresorul, adică Rusia, Francisc a făcut numeroase apeluri la încetarea ostilităților. A trimis și emisar personal la Kiev și la Moscova, încercând cumva să adune la masa tratativelor Rusia și făcând apel neîncetat la oprirea crimelor din Ucraina”, a adăugat Pândaru.
Jurnalistul Digi24 a reamintit despre îndemnul constant al Papei Francisc către pace.
„Există această componentă diplomatică a moștenirii pe care Francisc o lasă. El a vrut să să aducă o biserică mai prezentă pe scena lumii, implicată și mari teme - climă, migrație, nenumăratele apeluri pentru îmbrățișarea și înțelegerea migranților și îndemnul acesta constant către pace. Dar dincolo de temele astea mari, Papa Francisc mai lasă mai lasă o cărare extrem de de larg deschisă cea dintre credincioși, cea dintre societate, dintre oamenii simpli și biserică. Până și ceremonialul de astăzi și cele ce vor urma în zilele care vor veni azi ne-a impresionat prin simplețe, prin lipsă de opulență. La fel se va întâmpla și în zilele următoare, pentru că Papa Francisc nu doar a lăsat prin testament dorințe clare legate de modestia și simplitatea ceremoniilor care vor avea loc, dar în anii care au trecut în ultimii ani, în special ai pontificatului său, a avut grijă să schimbe și reglementări, regulamente vechi de sute de ani, ale Vaticanului și ale Bisericii Catolice”, a conchis Claudiu Pândaru.
Măsuri excepționale de securitate la funeraliile papei Francisc: „Asta complică lucrurile”
ACTUALIZARE 19.00 Măsuri de securitate fără precedent la Vatican. Peste un milion de pelerini sunt așteptați să-i aducă papei Francisc un ultim omagiu. 15 mii de forțe de ordine sunt mobilizate, mai ales că zeci de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la funeralii. În exclusivitate pentru Digi24, David Maxim, specialist în securitate, a declarat că va fi un sistem de securitate fără precedent, având în vedere că papa Francisc a dorit să fie înmormântat în alt loc decât cel obișnuit, iar colaborarea între serviciile secrete va fi una la cel mai înalt nivel. Acesta a vorbit și despre tehnologia avansată folosită cu prilejul acestui eveniment.
„Nici de data aceasta, papa Francisc nu a fost un papă obișnuit, ci a încărcat cu multă semnificație înmormântare dânsului, dar și problematica de securitate”, a spus David Maxim, specialist în securitate.
„Prima surpriză este locul de înmormântare, în bazilica Santa Maria Magiore. Este vorba de încă o deplasare a unor personalități, pe un drum care nu este neapărat printre cele pe care le-ar fi ales forțele de ordine italiene, sau cele care vor veni să colaboreze. Asta complică lucrurile, complică lucrurile destul de mult. Această înmormântare, din punct de vedere al securității va fi într-adevăr un un eveniment de o amploare fără egal până acum. Și dacă până acum ne gândeam la o comparație cu înmormântarea papei Ioan Paul al 2-lea, sau cu înmormântarea Reginei Angliei, nu e așa. Este dincolo de acest program de securitate. Acest program pe care l-au pus la punct este făcut în primul rând în colaborare cu multe, foarte multe agenții străine. Cei care coordonează, dacă vreți, sunt în primul rând poliția italiană, care a adus peste 1500 de agenți”, a continuat expertul în securitate. Mai multe detalii aici
Programul de acces în Bazilica Sf. Petru ar putea fi extins după miezul nopții, datorită afluxului mare de pelerini
ACTUALIZARE 18.30 Vaticanul ia în considerare prelungirea până după miezul nopţii a programului pentru ca credincioşii să îşi poată lua rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru, care găzduieşte sicriul său de miercuri până la înmormântarea de sâmbătă, informează EFE preluată de Agerpres.
„Având în vedere afluxul mare de credincioşi care doresc să aducă un omagiu Sfântului Părinte, nu se exclude posibilitatea extinderii programului bazilicii Vaticanului peste ora 12:00 p.m. (22:00 GMT) stabilită”, a declarat Sfântul Scaun într-un comunicat.
De la Papa Francisc, care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, îşi iau rămas bun începând de miercuri mii de credincioşi în Bazilica Sfântul Petru, unde s-a format un şir neîntrerupt de persoane.
Cei mai controversați papi din istorie. În capul listei, un papă femeie și un altul numit de trei ori, care și-a vândut funcția nașului
ACTUALIZARE 17.52 Un papă femeie sau unul numit de trei ori în funcție, după ce a renunțat la scaunul pontifical ca să se căsătorească. Sunt doar doi dintre cei mai controversați suverani pontifi care au condus lumea catolică de-a lungul istoriei.
Cele mai multe semne de întrebare le ridică femeia papă. Vorbim despre papesa Ioana, care rămâne un mister nedeslușit al Vaticanului. Nu apare nicăieri în scrierile oficiale, însă nu există nici dovezi clare care să arate că ar fi doar o legendă populară, relatează Andreea Crăciunescu, jurnalist Digi24. Mai multe detalii aici
Mesajul Gabrielei Dancău, ambasadoarea României în Italia, la moartea papei Francisc
ACTUALIZARE 16.58 Papa Francisc a fost o voce de o limpezime rară, un martor lucid al suferinţei omului contemporan şi, totodată, un arhitect al speranţei, într-o lume frământată de fragmentare şi incertitudini, a transmis, miercuri, ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, într-o postare pe Facebook.
Dancău a scris un mesaj miercuri în Cartea de condoleanţe deschisă la Nunţiatura Apostolică din Roma.
Potrivit ambasadoarei, papa Francisc „a reuşit, cu o smerenie fără ostentaţie şi cu o nobleţe spirituală profundă, să aducă pontificatul mai aproape de condiţia umană, să-l umanizeze fără a-i diminua sacralitatea”.
Ea a mărturisit că a regăsit în cuvântul suveranului pontif „o teologie a inimii, o liturghie a compasiunii”.
Gabriela Dancău a menţionat vizita papei Francisc în România, în vara anului 2019, calificând evenimentul drept „o epifanie colectivă: o revărsare de lumină şi comuniune, care a atins inima unui popor care a ştiut să-i înţeleagă mesajul şi să-i răspundă cu iubire”.
„A fost un moment de graţie în care distanţele dintre confesiuni, generaţii şi istorii s-au suspendat, pentru a face loc unei întâlniri autentice - între un Părinte spiritual şi o naţiune care l-a primit cu sufletul deschis”, a evidenţiat ambasadoarea.
În opinia sa, papa Francisc nu a fost doar conducătorul Bisericii Catolice, ci „o conştiinţă universală, un păstor al timpurilor noastre, care a vorbit despre milă cu puterea unei revelaţii şi despre adevăr cu blândeţea unei rugăciuni”.
Moştenirea suveranului pontif „nu se va măsura în ani, ci în ecoul viu al unei iubiri care a traversat graniţe, religii şi epoci”, a mai evidenţiat Gabriela Dancău.
Etapele până la înmormântarea papei Francisc
ACTUALIZARE 15:00 După ce sicriul papei Francisc este transferat la Bazilica Sfântul Petru vor începe cele trei zile de priveghi public înainte de înmormântare, care va avea loc sâmbătă în piaţă şi la care sunt aşteptaţi zeci de mii de credincioşi, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres.
După sosire, sicriul a fost aşezat, potrivit regulilor, în naosul central al Bazilicii Sfântul Petru, lângă mormântul primului apostol. Regula spune în mod explicit că "sicriul este aşezat înaintea altarului Spovedaniei, cu faţa la popor".
Apoi au început să se cânte aşa-numitele "Litanii ale sfinţilor", la care se răspunde cu "Rugaţi-vă pentru el", în prezenţa cardinalilor, episcopilor şi personalului Vaticanului.
Rămăşiţele sunt expuse în Bazilica Vaticanului pentru că aici şi-a exercitat papa adesea slujirea de episcop al Bisericii din Roma şi de pastor al Bisericii universale şi va rămâne în acest loc câteva zile pentru a permite pelerinilor care doresc să îşi ia rămas bun.
Până în 1958, când a murit papa Pius al XII-lea, ele erau ţinute în Capela Preasfântului Sacrament, iar credincioşii nu aveau posibilitatea să îşi poată lua rămas bun, notează jurnalistul Javier Martínez-Brocal şi preotul Jose de Jesús Aguilar în cartea "Conclav".
După priveghiul de trei zile din Bazilica Sfântul Petru, sicriul papei Francisc va fi închis în cadrul unei ceremonii private, de preferinţă chiar în ajunul înmormântării.
Înainte de a se închide sicriul are loc un ritual la care participă cardinalul şambelan, cei trei cardinali care conduc ordinele episcopal, prezbiteral şi diaconal, protoiereul bazilicii în care este înmormântat, cardinalul care a servit ca secretar de stat, vicarul papei pentru dioceza Romei, înlocuitorul secretariatului de stat, prefectul Casei Pontificale, cardinalul însărcinat cu actele de caritate, vice-şambelanul, un reprezentant al canonicilor bisericii şi al penitenciarelor, secretarul papei şi rude ale defunctului.
Maestrul de ceremonii va întocmi un act oficial "ce aminteşte viaţa şi lucrările cele mai importante ale decedatului, pentru care se va mulţumi lui Dumnezeu".
În timpul ceremoniei, acest text va fi citit cu voce tare, iar unii dintre cei prezenţi vor semna două exemplare ale documentului. Unul dintre ele va fi introdus într-un tub metalic - în trecut acesta era de plumb - cu sigiliul Oficiului de Ceremonii Liturgice al Pontifului, iar celălalt va fi păstrat în arhiva acestei secţii.
Chipul papei decedat este, de asemenea, acoperit cu un văl alb de mătase, "cu speranţa vie că va putea contempla chipul lui Dumnezeu Tatăl, împreună cu Sfânta Fecioară Maria şi Sfinţii".
Maestrul de ceremonii va mai pune în interiorul sicriului o pungă de pânză cu monede bătute în timpul pontificatului, care, conform obiceiului, indică durata acestuia: una din aur pentru fiecare an, una din argint pentru fiecare lună de la aniversarea alegerii sale şi altele de bronz, pentru zile.
"De exemplu, pentru a ne aminti de cei 7 ani, 10 luni şi 9 zile cât a durat pontificatul lui Benedict, au fost introduse şapte monede de aur, zece de argint şi nouă de bronz", se arată în cartea menţionată mai sus.
Ceremonia de închidere a sicriului
ACTUALIZARE 14:00 Vineri, 25 aprilie, la ora 20:00, în bazilica Sfântul Petru, are loc ritul închiderii sicriului papei Francisc. Potrivit normelor din Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (nr. 66-81), ceremonia este prezidată de camerlengul Sfintei Romane Biserici, cardinalul Kevin Joseph Farrell. Iau parte mai mulți prelați, printre care cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. După Sfânta Liturghie a înmormântării, sâmbătă 26 aprilie, sicriul închis cu trupul neînsuflețit al regretatului pontif va fi dus la bazilica Santa Maria Maggiore și va fi depus în mormânt, scrie Vatican News.
Vizitele de rugăciune, omagiu și reculegere
ACTUALIZARE 13: 30 La doar câteva minute după procesiune, mulțimea de oameni – aproximativ 20.000 în acel moment – a început să intre în bazilică pentru o vizită de rugăciune, reculegere și omagiu la sicriul papei. De menționat că, pentru această ocazie, în Piața Sfântul Petru au fost pregătite patru intrări laterale, iar toți cei care intră în bazilică trec prin Poarta Sfântă și apoi ajung la sicriul papei, depus în fața Altarului Mărturisirii.
Miile de credincioşi care au aşteptat ore în şir deschiderea Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican pentru a-şi lua rămas-bun de la Papa Francisc au început să intre în mod ordonat în biserică, miercuri dimineaţă, la ora 11:00 (9:00 GMT), având ocazia să se oprească pentru câteva momente înaintea sicriului.
Bazilica va rămâne deschisă miercuri până la miezul nopţii şi se va redeschide joi la ora locală 07:00 (05:00 GMT). Vineri, la ora locală 19:00 (17:00 GMT), bazilica se va închide. Ulterior, va începe ritualul închiderii sicriului.
Cozi lungi au început să se formeze dimineaţa devreme în aşteptarea deschiderii bazilicii. Mulţi credincioşi au putut lua parte la mutarea sicriului cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc de la capela Santa Marta la Bazilica Sfântul Petru.
Credincioşii au fost lăsaţi să intre numai după ce cardinalii, episcopii şi personalul Vaticanului şi-au luat rămas-bun de la Papa Francisc.
Sicriul regretatului pontif rămâne în bazilica Sfântul Petru până sâmbătă, 26 aprilie, când are loc Sfânta Liturghie de înmormântare și, după ultimele rituri de rămas bun, de ducerea sicriului la bazilica Santa Maria Maggiore pentru a fi depus în mormânt.
Procesiunea din Casa Sfânta Marta în bazilica Sfântul Petru, pas cu pas
ACTUALIZARE 12: 30 Procesiunea a început la ora 09:00 în capela Casei Sfânta Marta cu un moment de rugăciune, prezidat de cardinalul Kevin Joseph Farrell, camerleng al Sfintei Romane Biserici. ”Dragi frați și surori, însoțim cu adâncă emoție rămășițele pământești ale papei nostru Francisc în bazilica Sfântul Petru, unde și-a desfășurat cu precădere slujirea sa de episcop al Romei și de păstor al Bisericii universale. În timp ce ieșim din această casă, să-i mulțumim Domnului pentru nenumăratele daruri pe care le-a împărțit poporului creștin prin slujitorul său, papa Francisc, și să-l rugăm cu stăruință pentru ca, milostiv și binevoitor, să-i dăruiască un sălaș veșnic în împărăția cerurilor, iar familiei pontificale, poporului său sfânt din Roma și credincioșilor din lumea întreagă, să le dăruiască mângâierea speranței cerești”.
Apoi, după un moment de reculegere și tăcere, cardinalul Farrell a continuat cu această rugăciune: ”Privește cu bunăvoință, Doamne, la viața și faptele slujitorului tău, papa nostru Francisc. Primește-l în locuința ta veșnică de lumină și de pace și dăruiește credincioșilor tăi să meargă cu înflăcărare pe urmele lui și să dea mărturie pentru Evanghelia lui Cristos”.
În timpul procesiunii, adunarea liturgică și corul au cântat psalmi de pocăință, iar la intrarea în bazilică, Litania tuturor sfinților. Depus în fața Altarului Mărturisirii (din centrul bazilicii), sicriul a fost tămâiat și stropit cu apă sfințită. A urmat proclamarea Evangheliei (Ioan 17,24-26) și Rugăciunea credincioșilor. Prima intenție a fost înălțată pentru odihna veșnică a papei Francisc, cerând ca Isus Cristos, Păstorul suprem, care este veșnic viu și mijlocește pentru noi, să-l primească cu bunăvoință în împărăția sa de lumină și de pace.
La încheierea Liturgiei Cuvântului, s-a cântat Tatăl Nostru, apoi s-a înălțat rugăciunea finală: ”Doamne, mântuirea noastră, ascultă-ne rugăciunile prin care cerem cu stăruință, împreună cu toți sfinții tăi, să primești în adunarea aleșilor tăi sufletul slujitorului tău, papa nostru Francisc, care și-a pus încrederea în rugăciunea Bisericii”.
Sicriul a fost depus în bazilica Sf Petru
ACTUALIZARE 11:35 Sicriul cu trupul Papei Francisc a ajuns în Bazilica Sfântul Petru de la capela Santa Marta, reşedinţa din interiorul Vaticanului unde a locuit suveranul pontif care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, transmit agenţiile ANSA şi DPA.
Soldaţi papali din Garda Elveţiană Pontificală au însoţit sicriul în timpul procesiunii la care au participat, de asemenea, numeroşi cardinali.
Cel mai mare clopot din Bazilica Sfântul Petru a răsunat din nou pentru a marca acest eveniment.
Sicriul a fost depus în faţa mormântului Sfântului Petru şi a impunătorului baldachin al lui Bernini.
Mii de persoane aşteptau deja în Piaţa Sfântul Petru depunerea sicriului cu trupul Papei Francisc, pentru a-i aduce un ultimul omagiu.
Primele persoane au fost lăsate să intre în piaţă puţin după ora 07:30 (05:30 GMT).
Porţile Bazilicii Sfântul Petru vor fi deschise credincioşilor începând de la ora 11:00.
Sicriul cu trupul Papei Francisc, care a încetat din viaţă în Lunea Mare, va fi expus până vineri.
Sfânta Liturghie de înmormântare a Papei Francisc va avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00, în Piaţa Sfântul Petru, fiind prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor, conform Vatican News.
La funeraliile de sâmbătă sunt aşteptaţi să participe zeci de mii de credincioşi, dar şi numeroşi şefi de stat şi alte oficialităţi.
Ceremonia de transferare, condusă de cardinalul Kevin Farrell
ACTUALIZARE 11:00 Ceremonia de „transferare”, care constă în mutarea corpului din capela Santa Maria în Bazilica Sfântul Petru, a început miercuri la ora 9.00 (10, ora României) la Vatican şi este condusă de camerlengo Kevin Farrell. Cardinalul Farrell este cel care a anunţat luni decesul Papei Francisc.
„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe, însoţim acum rămăşiţele pământeşti ale Papei Francisc la Bazilica Vaticanului, unde şi-a exercitat adesea slujirea de episcop al Bisericii de la Roma şi de păstor al Bisericii universale. În timp ce părăsim această casă, să îi mulţumim Domnului pentru nenumăratele daruri pe care le-a oferit poporului creştin prin slujitorul său, Papa Francisc. Să-i cerem, în mila şi bunătatea sa, să-i acorde regretatului Papă o casă veşnică în împărăţia cerurilor şi să mângâie cu speranţă cerească familia papală, Biserica Romei şi credincioşii din întreaga lume”, a spus camerlengo Farrell înainte ca sicriul să fie scos din capelă.
Procesiunea parcurge Piața Sfânta Marta și Piața Protomartirilor Romani, trece pe sub Arcul Clopotelor și iese în Piața Sfântul Petru, după care intră în bazilică prin poarta principală. La Altarul Mărturisirii (din centrul bazilicii), cardinalul Farrell prezidează Liturgia Cuvântului, după care încep vizitele de rugăciune și omagiu la sicriu.
Trupul papei a fost îmbălsămat
ACTUALIZARE 10:00 Înainte de a fi depus în bazilica Sfântul Petru, trupul papei Francisc a fost pregătit să reziste căldurii de primăvară din Roma printr-o procedură specială de îmbălsămare, a declarat marţi pentru AFP un specialist în domeniu, scrie Agerpres.
Andrea Fantozzi, fondatorul Institutului naţional italian de tanatopraxie (INIT), a explicat pentru AFP modul în care trupul papei Francisc a fost supus unui proces de îmbălsămare temporară constând în „injectarea de lichide conservante în sistemul circulator, urmat de tratamente cosmetice ale feţei şi mâinilor”.
„Scopul este acela de a încetini procesele naturale de descompunere”, a precizat expertul.
Procedura, care trebuie efectuată în termen de 36 de ore de la momentul decesului, durează câteva ore, iar efectul său - un aspect mai natural al defunctului - durează până la zece zile, a spus Fantozzi.
Marţi, Vaticanul a publicat primele imagini cu suveranul pontif în sicriul său deschis, îmbrăcat în casulă roşie, purtând mitră şi având un rozariu în mâini.
Aceste imagini au fost realizate în timpul unei slujbe ţinute luni seara în capela reşedinţei Santa Marta de la Vatican, unde papa Francisc a locuit pe perioada pontificatului său de 12 ani şi unde a încetat din viaţă.
Fantozzi a refuzat să confirme dacă a participat la îmbălsămarea papei Francisc, invocând respectarea vieţii private şi prevederile protocolului Vaticanului. La rândul său, Vaticanul a refuzat să comenteze.
Potrivit media italiene, Fantozzi a supravegheat îmbălsămarea predecesorului papei Francisc, papa Benedict al XVI-lea, care a încetat din viaţă la 31 decembrie 2022, la aproape zece ani după demisia sa surprinzătoare.
Pe site-ul său, INIT îi enumeră pe papa Ioan Paul al II-lea şi pe marele cântăreţ de operă Luciano Pavarotti printre cei îmbălsămaţi de specialiştii săi. Îmbălsămarea temporară este utilizată în general pentru priveghiuri sau repatrierile persoanelor decedate.
Știrea inițială
Francisc, un reformator revoluţionar, a murit luni la vârsta de 88 de ani în urma unui accident vascular cerebral şi a unui stop cardiac, punând capăt unei domnii de 12 ani, adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a apărat pe cei săraci şi marginalizaţi.
Trupul său, aşezat într-un sicriu deschis, urmează să fie dus din capela reşedinţei de la Vatican, unde a locuit papa, la Basilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă începând la ora 9.00 (10.00 – ora României), cu cardinali şi cântece latine.
Până vineri la ora 19:00 locală
După o slujbă religioasă, credincioşii şi publicul larg vor putea să viziteze bazilica și să-l omagieze pe defunctul suveran pontif până vineri la ora 19.00 (20.00 – ora României), funeraliile fiind programate pentru dimineaţa următoare.
Slujba va avea loc în aer liber, în Piaţa Sfântul Petru, şi urmează să fie condusă de decanul Colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe.
Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu papa pe tema imigraţiei, va fi însoţit de Prima Doamnă Melania. Liderii din Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ucraina, România, instituţiile UE şi ţara natală a lui Francisc, Argentina, şi-au confirmat de asemenea prezenţa. De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a anunțat prezența.
Conclavul nu va avea loc decât peste două săptămâni
Papa Francisc a cerut să fie înmormântat în Santa Maria Maggiore din Roma, o bazilică romană de care era deosebit de ataşat, mai degrabă decât în Basilica Sfântul Petru, ca mulţi dintre predecesorii săi, cu o simplă inscripţie a numelui său în latină, Franciscus.
Marţi, Vaticanul a difuzat imagini cu papa îmbrăcat în veşmintele sale, ţinând în mână un rozariu, cu gărzile elveţiene în picioare lângă sicriul său. Demnitari, inclusiv preşedintele italian Sergio Mattarella şi lideri evrei italieni, au venit să aducă un omagiu.
Moartea sa, care a fost o surpriză relativă, deoarece papa apăruse în public cu o zi înainte, dar părea încă fragil după o dublă pneumonie şi o spitalizare de cinci săptămâni care s-a încheiat la 23 martie, a pus în mişcare ritualuri străvechi.
Aproximativ 60 de cardinali s-au reunit marţi pentru a decide planurile funerare, fiind planificate mai multe întâlniri în zilele următoare cu privire la alte afaceri urgente. Conclavul, care îl va alege pe noul papă, nu este aşteptat să înceapă înainte de 6 mai.
Nu există un candidat clar la succesiunea lui Francisc, deşi casele de pariuri britanice i-au desemnat ca favoriţi pe Luis Antonio Tagle, un reformator din Filipine, şi Pietro Parolin, o alegere de compromis din Italia.
Între timp, în perioada cunoscută sub numele de „sede vacante” (sediu vacant) pentru Biserica Catolică mondială, un cardinal cunoscut sub numele de camerlengo (şambelan), irlandezo-americanul Kevin Farrell, este însărcinat cu chestiunile obișnuite perioadei de tranziție.
Editor : M.C
- Etichete:
- omagiu
- vatican
- papa francisc
- sicriu
- bazilica sfantul petru
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News