Război dur între producători, ”băieții deștepți” și ANRE. Cine vinde la export energia ieftină

Data publicării:
hidroelectrica

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, companie ce a încercat în mai multe rânduri să exporte direct energia în țările învecinate, spune că acum de exportul de energie se ocupă foştii aşa numiţi "băieţi deştepţi". El acuză Autoritatea de Reglementare în Energie că tolerează acest lucru.

Pentru că legea e neclară, producătorii care vor să-şi vândă singuri energia nu o pot face. Şeful Hidroelectrica, Remus Borza, spune că a constatat asta pe propria piele, la puţin timp după deschiderea filialei Hidroelectrica din Budapesta. ”Venim în România şi ne apucăm de treabă. Hai să facem şi noi export în Ungaria. Ne rezervăm capacitate şi facem experimental un export de 10 Mwh. Vine cerberul şef de la ANRE şi ne amendează şi zice: Bă băieţi acuma vă dau amendă de 10.000 de lei dar dacă o mai comiteţi o dată, vă retrag licenţa de furnizare”, afirmă administratorul Hidroelectrica.

Urmare a situației Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în Energie, iar în luna decembrie 2015 a avut chiar câștig de cauză în instanțele de judecată.

Preşedintele ANRE recunoaşte că legea e neclară dar susține că producătorii precum Hidroelectrica nu ar trebui să exporte. Argumentația lui este că aceste companii au fost ridicate cu investiții ale statului român, plătite din taxele cetățenilor. Ca urmare, aceste companii sunt obligate să liverze energia ieftină în România, nu să o exporte. ”Cei mai ieftini producători vor să facă export, având cea mai ieftină energie. Hidroelectrica este în această poziţie, chiar Nuclearelectrica. Care beneficiază de investiţiile făcute de statul român, de toţi cetăţenii României. Ar fi fost corect ca în această perioadă de liberalizare a preţurilor aceste două companii să dea energia ieftină în ţară”, spune el.

Opiniile sale cel mai probabil n-ar fi pe placul Comisiei Europene. Oficialii acesteia au susținut întotdeauna că producătorii trebuie să își vândă producția liber pe piețe, în afara oricăror argumente de factură morală de genul celor invocate de conducerea ANRE. Ori, iar piața consumului casnic nu este o piață liberă fiind, cel puțin deocamdată, reglementată de ANRE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...