România, reclamată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Data publicării:
21032013 20m 20cjue 20energie-56076

Penalizarea României va fi aplicată dacă instanţa de la Luxemburg va găsi acuzaţiile întemeiate. În total, Comisia Europeană propune sancţionarea a trei ţări, - România, Polonia şi Cipru, - pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile la normele europene.

În privinţa României, executivul comunitar consideră că Bucureştiul nu are legi clare privind protecţia consumatorilor de energie electrică şi gaze. În plus, nici sarcinile autorităţilor de reglementare de pe piaţa energetică. Acesta este doar un pas din procedura de enfrigement la adresa României. Penalizarea financiară va intra în vigoare doar de la data la care CJUE va da o decizie în acest sens, iar instanţa ar putea hotărî chiar şi o amendă dublă faţă de cea solicitată de Comisia Europeană.

Transpunere parțială a directivelor

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție în cazul României, care nu a transpus decât parțial directivele privind deschiderea pieței gazelor și pe cea a energiei electrice. Ambele directive ar fi trebuit transpuse până pe 3.03.2011. În consecință, Comisia Europeană cere astăzi Curții de Justiție să impună României o penalizare zilnică de 30.000 de euro pentru fiecare directivă în parte”, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

CE propune sancționarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curții în acest sens până la transpunerea directivelor în legislația națională, se spune într-un comunicat al Executivului european.

„Nivelul acestei penalități este stabilit ținând cont de durata și de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităților zilnice”, se arată în comunicatul Comisiei.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

A doua reclamație la CJUE

România a mai ajuns în dezbaterea CJUE, într-o cauză introdusă de Comisie, în decembrie 2009, pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru privind Conservarea păsărilor sălbatice – Arii de protecție specială – Desemnare insuficientă ca număr și ca suprafață.

Hotărârea Curții însă, din 14 aprilie 2011, respingea acțiunea CE ca inadmisibilă și obliga Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Curtea „trebuie să se constate că punerea în întârziere nu a identificat în mod suficient neîndeplinirea reproșată ulterior României în avizul motivat și că procedura precontencioasă nu și-a atins obiectivul de a garanta dreptul statului membru în cauză de a-și prezenta observațiile cu privire la criticile formulate de Comisie, astfel încât acțiunea trebuie declarată inadmisibilă”, se arăta în decizia CJUE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...