Cum poate fi rezolvată problema aglomerației din Aeroportul Otopeni. Precizările purtătorului de cuvânt al aeroportului

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat în aeroport.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Este perioada în care românii din străinătate revin în țară, mulți dintre ei din Italia și Spania, țări care de mâine intră în zona roșie. Așa că zilele acestea a fost aglomerație mare în aeroporturi și în vămi. Pe aeroporturi, aglomerația s-a creat din cauza procedurilor de triaj, care presupun utilizarea unei declarații pe propria răspundere privind zonele din care vin pasagerii.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni spune că problema s-ar putea rezolva odată cu introducerea formularului digital de localizare a pasagerilor, pentru că declarația pe propria răspundere nu s-ar mai justifica.

Valentin Iordache - purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni: „Este acest loc îngust, controlul pe care DSP îl face pe declarațiile pe proprie răspundere. Acest punct de control suplimentar nu face decât să îngreuneze accesul pasagerilor și să ne oblige pe noi la eforturi suplimentare ca să le minimizăm disconfortul pe care îl resimt.

E vorba de eliminarea timpului de așteptare, adică reducerea aproape de zero a timpului de așteptare, dacă nu ar exista acest control suplimentar pentru care aeroporturile nu sunt proiectate. Fluxul de intrare în țară presupune intrarea în terminal și imediat prezentarea la controlul poliției de frontieră, atunci când vin din străinătate. Nu există o altă zonă unde pasagerii să trebuiască să fie controlați, să poată să aștepte și de exemplu un loc unde să li se facă test.

Important este că orice măsură va conduce la eliminarea declarației pe proprie răspundere la intrarea în țară, aceasta va avea ca efect imediat eliminarea până aproape în totalitate a cozilor care se formează când vin mai multe avioane.

Nu e vorba de o solicitare a noastră, ci de o situație în care aeroportul e obligat să o gestioneze cu personal suplimentar, adus din afara programului normal de lucru. Noi dublăm acum personalul DSP la verificarea documentelor de frontieră.

Poliția de Frontieră, Jandarmeria sunt alături de noi la dirijarea fluxului de pasageri. Toate aceste eforturi destul de mari pe care le facem în momentul de față n-ar mai fi necesare dacă ar fi eliminată declarația pe propria răspundere și datele ar fi preluate de exemplu din PLF".

Aglomerație este și la granița de vest a țării. Mii de români se întorc acasă de Sărbători.

În vama Nădlac 2, din județul Arad, de pildă, s-a așteptat peste 4 ore, ieri după-amiază. Pentru nevaccinați urmează două săptămâni de carantină.

Citește și Formularul de Localizare, necesar la intrarea în România, va putea fi completat online începând de duminică

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri