Navele evită Strâmtoarea Ormuz, iar tarifele de transport cresc puternic, din cuaza conflictului Israel - Iran

Data publicării:
Strategically,Important,Strait,Of,Ormuz,(hormuz),Old,Map,Fragment,Originally
Strâmtoarea Ormuz. Harta. Foto: Shutterstock

Pe fondul intensificării conflictului militar dintre Israel şi Iran, tot mai multe companii de transport maritim încep să evite Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai importante rute strategice pentru comerţul mondial cu petrol şi mărfuri containerizate, transmite CNBC, preluată de News.ro.

Potrivit Asociaţiei Internaţionale a Armatorilor (BIMCO), unele vase ocolesc deja această zonă-cheie, semnalând o îngrijorare crescândă în industrie privind securitatea navigaţiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atacurile-surpriză lansate de Israel vineri asupra infrastructurii militare şi nucleare iraniene au fost urmate de patru zile de confruntări intense. Această escaladare a determinat armatorii să adopte măsuri sporite de precauţie, nu doar în Strâmtoarea Ormuz, ci şi în Marea Roşie, două puncte esenţiale pentru logistica maritimă globală.

Jakob Larsen, şeful departamentului de securitate din cadrul BIMCO, a declarat pentru CNBC că, deşi majoritatea vaselor continuă să navigheze prin zonă, există un “declin modest” în traficul maritim, pe măsură ce unii operatori preferă să evite riscurile. Deşi organizaţia nu recomandă evitarea unor rute, situaţia actuală introduce o incertitudine semnificativă.

Totodată, în perioade cu ameninţări ridicate, salariile echipajelor şi tarifele de transport cresc, ceea ce poate stimula unele companii să accepte riscul.

Strâmtoarea Ormuz leagă Golful Persic de Marea Arabiei şi este considerată una dintre cele mai critice “gâturi de sticlă” pentru comerţul cu petrol. În 2023, fluxul zilnic de petrol prin această zonă a fost de 20,9 milioane de barili, adică 20% din consumul global de lichide petroliere, conform datelor EIA (Agenţia pentru Informaţii Energetice a SUA).

În paralel, zona are o importanţă vitală pentru traficul global de containere, mai ales datorită porturilor Jebel Ali şi Khor Fakkan, care funcţionează ca huburi regionale pentru Dubai, Asia de Sud şi Africa de Est. Orice deviere de la această rută poate cauza întârzieri majore în lanţurile de aprovizionare şi creşteri de costuri.

Peter Tirschwell, vicepreşedinte la S&P Global Market Intelligence, a declarat că doar ameninţarea unui conflict în zona Hormuz este suficientă pentru a perturba serios logistica globală, amintind de impactul rebelilor Houthi asupra traficului prin Marea Roşie, care a forţat multe linii maritime să ocolească Africa de Sud.

Datele furnizate de firma de analiză Kpler arată că tarifele de transport ale petrolierelor VLCC din Golful Persic către China au crescut vineri cu 24%, ajungând la 1,67 dolari per baril, cel mai mare salt zilnic din 2025. Deşi prima de risc de război nu a fost încă majorată, asigurătorii avertizează că o eventuală escaladare ar putea duce la o creştere bruscă a costurilor de asigurare.

Compania germană de transport Hapag-Lloyd a confirmat că nivelul de ameninţare în Strâmtoarea Ormuz este “semnificativ”, dar nu consideră că există în prezent un risc imediat care să justifice suspendarea tranzitului. Cu toate acestea, compania menţionează că situaţia se poate schimba “într-un interval foarte scurt”.

Deşi nu s-au înregistrat încă atacuri directe asupra navelor comerciale în zonă, climatul de nesiguranţă apasă asupra pieţelor. Impactul direct se vede deja în creşterea tarifelor, rerutări costisitoare şi încordarea lanţurilor de aprovizionare, iar orice deteriorare suplimentară a situaţiei ar putea avea efecte globale semnificative asupra preţurilor la energie şi bunuri.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din Romania în care trebuia construit Castelul Peleș, de fapt. Sinaia nu era pe listă
Digi FM
Lecția de viață oferită de o pensionară din Neamț care a susținut Bacalaureatul la 75 de ani: „Să nu-ți fie...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget