Unde loveşte acciza de 7 eurocenţi, câte maşini pe benzină circulă în România şi câţi bani încasează statul din vânzarea de combustibil

Data publicării:
benzina-4

Propunerea guvernului de a păstra suprataxa de 7 eurocenţi la benzină îi afectează în principal pe românii de rând, având în vedere că automobilele cu motoare pe benzină sunt cele mai populare.

În prezent, în România sunt înmatriculate 4,5 milioane de automobile, potrivit datelor Poliţiei Române. 3 milioane dintre acestea sunt alimentate cu benzină, adică exact combustibilul care va fi taxat cu şapte eurocenţi pe litru. Restul de 1,5 milioane de maşini au motoare diesel.

În afară de autoturisme însă, pe șosele României mai circulă 570.000 de autoutilitare, 50.000 de tractoare şi 20.000 de autobuze, care funcţionează cu motorină. Aceasta înseamnă că se consumă mai multă motorină decât benzină. Iar din cei aproximativ 7 miliarde de litri de carburant vânduţi anual în România, 75% reprezintă consumul de motorină, adică 5,25 miliarde de litri în fiecare an.

La un preţ mediu de 5,7 lei pe litru, firmele care vând combustibil încasează anual în jur de 30 de miliarde de lei, din care aproape jumătate – 14,8 miliarde – se duc în vistieria statului. Explicaţia: accizele şi Taxa pe Valoare Adăugată reprezintă 48% din preţul unui litru de carburant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri